• Landelijke Open Imkerijdag

Jonge bijenkoninginnen sterven in Elspeet

ELSPEET De ongeveer dertig imkers van bijenvereniging De Blieë Bie in Elspeet begonnen eind mei met het kweken van de jonge bijenkoninginnen (Moeren) voor het komende seizoen. De resultaten vielen erg tegen. Er kwamen geen jonge moeren uit de koninginnencellen en als de imker voorzichtig een cel open maakte vond hij alleen prut of onvolgroeide mummies. De imkers, waaronder Nico van Loon, zoeken naar een oorzaak.

Bij het kweken van Moeren metselen de honingbijen van bijenwas extra grote cellen (koninginnencellen) op de bijenraat. In elke cel wordt door de oude koningin een eitje gelegd en door de werkbijen voorzien van extra gezond voedsel. De cel wordt afgesloten met een dekseltje. Na een dag of veertien is de nieuwe koningin in de cel volgroeid. Zij maakt zelf van binnenuit de koninginnencel open en wandelt (onder luid gejuich!) het bijenvolk in. Na de eerste poging probeerden sommige imkers het opnieuw met verse eitjes. Echter met weer hetzelfde slechte resultaat. Het geval is dat de moeren bij de imkers in Elspeet niet volgroeien, maar in de naburige dorpen heeft men daar geen last van.

Gelukkig kon in Uddel wel diverse overtollige jonge koninginnen overgenomen worden. Ook hebben diverse imkers de oude bejaarde koninginnen terug in de volken gezet. Nico van Loon: ,,Het blijft raden, maar een artikel in de Volkskrant van 30 juni geeft waarschijnlijk opheldering. De kop luidt 'Bijen hebben wel degelijk te lijden van neonicotinoïden'. Dit zijn gewasbeschermingsmiddelen waarmee zaden van gewassen als maïs of koolzaad kunnen worden behandeld (gecoat) ter bestrijding van vraat door insecten. Het 'mooie' van dit spul is dat het zich tijdens de groei van de plant vanuit het zaadje gaat verspreiden door de hele plant, zodat je (haast) niet meer hoeft te spuiten. Het 'lelijke' van deze gewasbestrijdingsmiddel is dat elk beest dat een hapje neemt van de plant, of via de nectar en stuifmeel dit opneemt, vroeg of laat het loodje legt. Zowel nectar als stuifmeel wordt door de bijen gebruikt bij het maken van 'koninginnen-gelei', Misschien wordt hierdoor de concentratie 'neonic' in het voedsel verhoogd."

Nico van Loon: ,,Het artikel in de Volkskrant geeft aan dat moeilijk te bewijzen is dat bijenvolken verzwakken door de neonics. Maar wij hebben geen betere verklaring voor onze dode moeren. Hierboven gaat het alleen over de honingbij. Maar dat ook andere soorten insecten (zoals hommels) dezelfde problemen kunnen hebben is duidelijk. En zij kunnen niet door hun baasje worden gered." Tenslotte: De Europese Commissie schijnt van plan te zijn de neonics, waarvan het gebruik al gedeeltelijk is ingeperkt, volledig te verbieden.