• Geurtje van den Hoek
  • Henk van der Zande werd gehuldigd voor veertig jaar lidmaatschap.

    Geurtje van den Hoek

Kippenvel bij Voorjaarsconcert

UDDEL Liefhebbers van blaasmuziek konden zaterdagavond hun hart ophalen bij het gevarieerde programma van Fanfare Juliana en Brassband Apeldoorn.

Geurtje van den Hoek

Fanfare Juliana neemt in november deel aan het concertconcours in Enschede en begon het concert daarom met 'Pilatus Mountains of dragons'. In dit muzikale gedicht hoor je de wind om de mysterieuze berg, het gevecht met de draken en uiteindelijk de vrede tussen de draken en de mensen. Dit nummer oogstte groot applaus. Dirigent Dethmer Jan van Heerde had nog meer fraaie stukken op het programma. Het 'Amazing Grace', als een In Memoriam aan oud-muzikant Dik Koetsier, werd prachtig gespeeld door trompettisten Fija van der Brugge en Gerbert van den Hoek. Kippenvel bij iedereen.

VEERTIG JAAR Voorzitter Gerard Hop huldigde tijdens het concert met groot genoegen Henk van der Zande die maar liefst veertig jaar lid van de Uddelse vereniging is. Sinds zijn huwelijk met Corina woont hij in Garderen, maar komt elke week naar Uddel voor 'de muziek' waar hij zich sterk aan verbonden voelt. Hij komt uit muzikale families van vaders- en moederskant. Van der Zande had bestuursfuncties en nog altijd ondersteunt hij de boekhouding bij de acties.

Tijdens het concert werd naar het spel van altsaxofoniste Britt Smorenburg in 'Rhapsody' ademloos geluisterd, evenals naar het prachtige 'Concerto d'Amore' van Jacob de Haan. Na de pauze stond er wat lichtere muziek op de lessenaar. Zoals bijvoorbeeld 'Jack and Jill', een luchtig nummer waarin wederom Smorenburg de hoofdrol speelde. In juni doet ze D-examen en moet ze als soliste spelen met begeleiding van de fanfare. 'Love changes everything' en de mars 'Servus' lieten weer een geheel andere stijl liet horen. Het afsluitende nummer 'Matrimony' van Gilbert O 'Sullivan bleef bij velen nog even in het hoofd spelen.

BRASSBAND In oktober speelde Juliana op het concert van de Brassband Apeldoorn. En daarom was de Brassband zaterdagavond te gast in Uddel voor een tegenbezoek. Dirigent Jan Bosveld dirigeerde als eerste nummer de mars 'Assignment'. Ook bij hen ontbreekt nooit een mars op het programma. Het volgende nummer was 'The Rise of the Phoenix'. Dit muzikale verhaal vertolkte als het ware de verrijzing van de bijna ten onder gegane bedrijfsorkesten in de mijnbouwbedrijven in Engeland. Maar de brassbands kwamen sterker terug. Ook het 'Saying Goodbye' en 'Anything goes' vielen in de smaak. In 'Love of my life' liet soliste Annella Yntema horen hoe fantastisch zij met haar bariton overweg kan. Brassband Apeldoorn besloot het optreden met muziek van Elvis Presley. Al met al dus een avond vol muziek in uiteenlopende stijlen. Het publiek beloonde dit met een staande ovatie.