• Eric Kroes

Kornelis Noorderijk postuum geëerd

ELSPEET Een Nederlandse Onderscheiding ontvang je niet zomaar en als deze ook nog eens postuum uitgereikt wordt, dan is dat best emotioneel. Zo ook voor Gerritje van de Bosch-Noorderijk uit Elspeet. Zij werd onlangs verrast met een onderscheiding voor haar vader Kornelis Noorderijk (1915-2001). Het gaat om de postume toekenning van het Ministerie van Defensie, het Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK).

Eric Kroes

Kornelis Noorderijk behoorde tot het Vierde Regiment Veld Artillerie en diende in de jaren 1934, 1935 tot 1 februari 1936 voor zijn militaire dienstplicht. De MOK is uitgereikt voor de tijd dat Kornelis Noorderijk werd opgeroepen tijdens de Mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog, in de periode van augustus 1939 tot en met 28 mei 1940.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een Nederlandse onderscheiding, ingesteld door koningin Wilhelmina in een Koninklijk Besluit van 11 augustus 1948. Op 1 december 1992 stelde koningin Beatrix het kruis opnieuw in waarbij de voorwaarden werden gewijzigd en het besluit van 1948 werd herroepen. Het is onder andere bedoeld voor militairen en oud-militairen, die in werkelijke Nederlandse dienst zijn geweest in het tijdvak ná 6 april 1939 en vóór 20 mei 1940 gedurende tenminste zes maanden.

Gerritje van de Bosch-Noorderijk: ,,Mijn vader droeg het koningshuis een zeer warm hart toe. Dat mijn vader koningsgezind was weet ik nog heel goed. Na de oorlog, wanneer er Koninginnedag werd gevierd. Wanneer in het dorp het muziekkorps het Wilhelmus speelde dan trok mijn vader zich thuis even terug. Dan stond hij achter de hooiberg, in de houding en met tranen in zijn ogen, een echte vaderlander!"

HERDENKEN Wat Noorderijk in de mobilisatie en vier dagen keiharde oorlog allemaal heeft meegemaakt. Daar heeft hij geen woord over gesproken tegen zijn dochter, maar dat hebben veel soldaten niet gedaan. Van de Bosch-Noorderijk: ,,Het is niet alleen belangrijk dat mijn vader deze onderscheiding heeft gekregen. Het is vooral belangrijk voor de velen die wel gevallen zijn tijdens het vechten voor hun vaderland. Deze mogen we zeker niet vergeten en daarom wil ik met deze postume toekenning vooral de gevallenen nog eens herdenken. Zo veel jonge mensen hebben in die korte periode veel geleden en angsten gekend of zijn overleden. Dit is ook de drijfveer voor mijn en mijn vaders verhaal."

Kornelis Noorderijk ging ook elk jaar naar de herdenkingsdag in Scherpenzeel waar hij trouw de reünie voor veteranen van de Mobilisatie bezocht. Bij het monument 'De Voorposten Grebbelinie 1939-1949' werden dan kransleggingen gedaan en de vlaggen gehesen. Van de Bosch-Noorderijk: ,,Daar heeft mijn vader jarenlang veel oude maten uit de mobilisatie weer mogen ontmoeten, dat wilde hij nooit missen."