• Barry Wensink/BDUmedia

Kunstzinnige zaterdag in Nunspeet

NUNSPEET ,,Het wordt zaterdag 24 september een geweldig kunstzinnige dag in Nunspeet. Met drie onderdelen wordt gezorgd voor een artistieke invulling van het begin van de herfst. Een echte aanrader voor iedereen om te komen kijken of mee te doen." Aan het woord is Corine de Groot, eigenaar van hotel Jagershof in Nunspeet en bestuurslid van de Stichting Nunspeet uit de Kunst.

Wijnand Kooijmans

,,Als stichting hebben wij, samen met het Noord Veluws Museum, het initiatief genomen voor de kunstfietsroute.

BURGEMEESTER De officiële start is om 10.00 uur door burgemeester Breunis van de Weerd maar iedereen is vanaf 09.30 uur al welkom bij het VVV-kantoor om deze opening met ons mee te vieren. De route is ruim 45 kilometer lang en vertelt veel over plekken waar kunstenaars hebben gewoond en gewerkt. Het was voor mij echt een verrassing hoeveel kunstenaars de gemeente Nunspeet bezit."

EXTRAATJE De route is gratis af te halen. Voor de eerste dag is er een extraatje in de vorm van een kop koffie met wat lekkers aan de start en een verfrissing onderweg. Hiervoor dient vier euro te worden betaald. Aanmelden hiervoor is mogelijk via: info@nunspeetuitdekunst.nl

PANELEN Langs de route staan tien informatieve panelen welke belangrijke plaatsen voor de schilders van vroeger markeren. De panelen staan onder meer bij de dorpskerk en het zoomhuisje in Nunspeet. In Hulshorst wordt het Zilverbeekje gepasseerd waarvan door Jan van Vuuren een schilderij werd gemaakt.

In Elspeet staan panelen bij de VVV, de schaapskooi en op de Brink voor richting Vierhouten wordt gefietst.

FOTO Hier kunnen deelnemers onder meer een foto laten maken bij hotel-restaurant De Vossenberg met een landschap op de achtergrond. Weer in Nunspeet aangekomen staat een paneel bij het voormalige Ronde Huis.

,,Als bestuur van de Stichting Nunspeet uit de Kunst fietsen wij deze dag ook mee", zegt Corine de Groot. Maar zeker wil ze ook aandacht vragen voor de kunstmarkt Artistiek Nunspeet die van 10.00 tot 17.00 uur op de Markt wordt gehouden.

,,Het is voor de achtste keer dat de Ondernemersvereniging Nunspeet dit evenement houdt. In een ongedwongen sfeer kan kennis worden gemaakt met het werk van tien kunstenaars uit Nunspeet en omgeving maar daarnaast is er ook werk te zien en te koop van nog eens dertig kunstenaars uit geheel Nederland. Er is keramiek, sieraden, glastechniek en grafisch werk. En een keur aan schildertechnieken."

TAXATIE Vast onderdeel van de kunstmanifestatie is Kunst & Kitsch. Jaap Bonhof taxeert gratis voorwerpen uit het verleden op hun waarde.

KUNSTSNOER Het derde onderdeel van de kunstzinnige dag is de opening van het kunstsnoer als kunstzinnige verbinding. Met dit snoer wil de gemeente Nunspeet, in samenwerking met Nunspeet uit de Kunst en de Vrije Academie, een culturele verbinding creëren tussen het Transferium, het Noord Veluws Museum en het Marktplein.

Langs de routes worden vijf vitrine in de vorm van een telefooncel geplaatst. De inhoud wisselt steeds.