• Deelnemers gaan, los van alle dagelijkse beslommeringen en afleidingen, genieten van de natuur en wat dat met hen doet.

    Loes van den Ingh

Muir: 24 uur durende zwerftocht door natuur

VELUWE „Je pakt je dag-rugzak en gaat op pad. De route staat niet vast en gisteren en morgen bestaan even niet. Je wandelt in het hier en nu, dicht bij jezelf en vol overgave. We eten wanneer we trek hebben, rusten wanneer we moe zijn." Zo beschrijft Monique Zondag, boswachter Veluwe van Staatsbosbeheer, de Muir trek: een 24-uur durende zwerftocht door de natuur.

Loes van den Ingh

Het zijn ook de uitgangspunten van de Zomer trek: een natuurbelevenis van een dag, in ontwikkeling om door Staatsbosbeheer in het aanbod van natuurwandelingen en -belevenissen opgenomen te worden. De Zomer trek wordt deze zomer twee keer op de Noord-Veluwe georganiseerd.

MUIR Zondag: ,,De Zomer trek is gebaseerd op de Muir trek die door Staatsbosbeheer meerdere malen per jaar wordt georganiseerd en een groot succes is onder de deelnemers." Monique Zondag maakte enkele jaren geleden kennis met de Muir trek en de gedachte erachter. Het sprak haar zo aan dat ze een vierdaagse opleiding volgde en zich nu officieel Muir trek leider mag noemen.

ZWERVEN Zondag: ,,Een Muir trek meemaken en zien wat deze ervaring met de deelnemers doet is geweldig. Op Koningsdag ben ik met een groep van tien deelnemers op pad geweest in de omgeving Uddel-Apeldoorn. De deelnemers kenden elkaar niet en dat is in dit geval heel fijn. De bedoeling is dat ze los van alle dagelijkse beslommeringen, afleidingen en gedachten, genieten van de natuur en wat dat met hen doet. De telefoons blijven thuis, we maken geen foto's en er worden geen persoonlijke gesprekken gevoerd. De route die we afleggen vormt zich gaandeweg en er zijn geen opdrachten: we zwerven en genieten."

Lotte Verbeek-Holla nam vrijdag 27 april deel aan de Muir trek. Ze kwam daarvoor helemaal vanuit het Limburgse Arcen naar de Veluwe: ,,Ik ben een natuurliefhebber en was nieuwsgierig naar wat de Muir trek mij kon bieden. In mijn dagelijkse leven ben ik altijd druk, ook met mijn gezin met opgroeiende kinderen. Nu die wat ouder worden komt er voor mij weer wat meer tijd om na te denken over wat ik leuk vind, wat ik graag wil doen en waar ik blij van word."

GENIETEN VAN NU Hoe heeft de Muir trek daaraan kunnen bijdragen? Verbeek-Holla: ,,Ik ben iemand die in een groep iedereen wil leren kennen, bijvoorbeeld door vragen te stellen. Ook ben ik geneigd om snel te gaan 'zorgen'. Tijdens de trek kreeg ik niet de kans om in dat patroon te stappen. Alle deelnemers stelden zich alleen voor met hun voornamen. Ik wist van niemand wat hij of zij in het dagelijks leven deed of hoe bijvoorbeeld hun gezinssituatie was. Om te beginnen werd ik daar onrustig van, maar al snel keerde ik meer terug naar mezelf en de natuur: wat zie ik, wat ruik ik, wat voel ik. Dat deed iets met me: ik realiseerde me dat ik niet altijd bezig hoefde zijn met andere mensen of met wat er morgen moest gebeuren en ik kan prima een dag zonder mijn telefoon. Ik kon gewoon genieten van het nu. Die ervaring kan ik iedereen aanraden!"

ZOMER TREK Dat is ook precies de reden waarom nu de Zomer trek, een afgeleide van de Muir trek, in ontwikkeling is. Zondag: ,,Een Muir trek beslaat 24 uur waarbij een overnachting onderdeel is van het programma. Dat maakt dat de trek niet voor iedereen haalbaar is. Naar mijn mening is het mogelijk om de mooie ervaringen die je opdoet tijdens de Muir trek, ook te beleven tijdens een korter programma. Zo ontstond het idee voor de Zomer trek. We gaan deze trek in de komende periode twee keer organiseren en hopen dat de reacties net zo positief zullen zijn als die op de Muir trek!"

Meer informatie is te vinden op www.staatsbosbeheer.nl/muirtrekveluwe.