• De zogenaamde 'Eekhoorntjesbrug' is bestemd voor vleermuizen.

    Wijnand Kooijmans

Natuurcompensatie voor Rondweg Oost Nunspeet

NUNSPEET Nunspeet gaat de laatste werkzaamheden uitvoeren die voortvloeien uit de aanleg van de Rondweg Oost.

Wijnand Kooijmans

De rondweg zelf is inmiddels al een jaar in gebruik. Er dienen nog wel enkele ecologische voorzieningen voor de boommarter en de hazelworm bij de rondweg en de Eperweg te worden afgerond. Er worden drie boombruggen over de oostelijke rondweg aangelegd voor de boommarter en een faunaduiker voor de hazelworm onder de Eperweg ter hoogte van de spoorlijn.

AFGESLOTEN De aanleg van de faunaduiker vindt plaats in de weekenden van 5 en 6 april en 12 en 13 april. Beide weekenden wordt de rijbaan van de Eperweg afgesloten tussen vrijdag 19.00 uur en zaterdag 23.59 uur. Verkeer wordt omgeleid via rijksweg A28, Elspeterweg en F.A. Molijnlaan. Hulpdiensten en fietsers worden langs de afzetting geleid via de Oude Eperweg. Omdat deze weg onverhard is wordt fietsers afgeraden na zonsondergang van deze route gebruik te maken. De zaterdagen worden tussen 10.00 en 18.00 uur verkeersregelaars ingeschakeld. Zij moeten rond de stationsomgeving het verkeer in goede banen leiden. Naar verwachting onstaat er door de afsluiting van de Eperweg grotere verkeersdrukte.

HINDER Om de boombruggen aan te brengen wordt de oostelijke rondweg gedeeltelijk afgezet in de week van 8 tot en met 13 april. Het verkeer in beide richtingen kan doorgang vinden, zij het dat met enige hinder rekening moet worden gehouden. Er worden verkeerslichten geplaatst om het verkeer in goede banen te leiden. Eerder werd door de gemeente al een brug geplaatst die in de volksmond spottend de eekhoorntjesbrug wordt genoemd. Deze dieren komen in de omgeving van de GPS echter nauwelijks voor. De aanleg van de brug was door de provincie Gelderland als voorwaarde gesteld in verband met de aanwezigheid van vleermuizen in deze omgeving.

ERGEREN Van de oostelijke rondweg wordt veel gebruik gemaakt. Inwoners van de wijk Oenenburg blijven zich wel ergeren aan de afsluiting van de Oosteinderweg. Ook dit was een verplichting van de provincie Gelderland om vergunning af te geven voor de aanleg van de rondweg. Aanvankelijk werd beloofd de afsluiting na een jaar te evalueren. Inmiddels is deze termijn door de gemeente Nunspeet verlengd tot de werkzaamheden aan de Oenenburgweg zijn afgerond. Dit om de invloed van de reconstructie van deze weg te kunnen meten. Bewoners van de wijk Oenenburg vinden dit een drogreden. Zij moeten nu een flinke omweg maken om bijvoorbeeld naar Doornspijk of 't Harde te rijden. Mede omdat ook een deel van de Bovenweg is afgesloten voor doorgaand verkeer. Wanneer de evaluatie nu plaatsvindt is onbekend. Met de reconstructie van het laatste deel van de Oenenburgweg wordt vanaf 15 april een begin gemaakt. Eind september moeten de werkzaamheden zijn afgerond. Dat betekent dat de evaluatie vermoedelijk een jaar vertraging oploopt. Dat vinden de bewoners een te lange termijn en niet volgens afspraak.