• Mich Buschman

Nieuw elan voor 85-jarige VVV

Dit jaar, om precies te zijn op donderdag 3 maart, viert de Garderense VVV haar 85-jarig bestaan. Gezien deze respectabele leeftijd, is het des te opvallender dat het VVV-kantoor in Garderen weer een nieuw en jeugdig elan vertoont na een ingrijpende renovatie vorig jaar.

Gonny Livestroo

Er zijn enthousiaste en trouwe vrijwilligers aan het werk, die allerlei activiteiten organiseren en deze activiteiten in de toekomst ook heel graag willen gaan uitbreiden. Al 35 jaar is het VVV-kantoor gevestigd in molen De Hoop uit 1852, die met haar moderne glazen doorkijk eveneens de tand des tijds heeft weten te doorstaan.

Hoewel het VVV-kantoor in Garderen, als één van de 2 VVV-kantoren in de gemeente Barneveld, onder de verantwoording valt van het Toeristisch Aanjaagteam Barneveld, krijgen de vrijwilligers alle gelegenheid hun eigen creativiteit en inventiviteit te gebruiken om het VVV-kantoor zo goed mogelijk te laten functioneren.

ONDERNEMERS Naast het wegwijs maken van recreanten en het organiseren van allerlei activiteiten voor deze doelgroep, streven de medewerkers in Garderen ook naar het samenwerken met ondernemers uit Garderen en omgeving. Een voorbeeld daarvan is het Italiaanse wielerspektakel Giro d'Italia dat dit jaar drie dagen naar Nederland komt. De eerste rit, die op 6 mei gehouden wordt, is een tijdrit die start en eindigt in Apeldoorn. Dit biedt natuurlijk perspectieven voor de ondernemers en het VVV-kantoor in het nabijgelegen Garderen.

Al tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Garderense Ondernemers Vereniging werden diverse ideeën geopperd, om middels dit festijn Garderen onder de aandacht te brengen van de vele bezoekers die naar verwachting op de wielerwedstrijd af zullen komen. Binnenkort organiseert het Barneveldse Aanjaagteam een inspiratieavond voor de ondernemers om een en ander te bespreken en om te kijken welke samenwerkingsverbanden gevonden kunnen worden om ook Garderen en omgeving 'in the picture' te zetten.

LEUK PLAN De samenwerking met de ondernemers uit Garderen en omgeving zal zich niet alleen tot 'de Giro' beperken, benadrukt het VVV, maar ook tot de andere dagen van het voor-, hoog- en naseizoen. Te denken valt aan een fietstocht met aansluitend een lunch of diner bij een eetgelegenheid in de omgeving, een wandeling in combinatie met een workshop op een boerderij in de omgeving, etc. De medewerkers van het VVV-kantoor hebben daar al allerlei ideeën over, maar vinden het ook prima als ondernemers zelf met een leuk plan komen.

Vrijwilligster Liesbeth Koch: ,,Onze kracht is, dat wij recreanten attenderen op kleinschalige activiteiten die niet zo snel op internet te vinden zijn, zoals bij de Ouwendorperhoeve of boerderij Het Molentje in Garderen. Dat is voor zowel de ondernemers hier in de omgeving als voor ons een win-winsituatie."

Ook haar collega Joke van den Top vindt het leuk om mensen nou eens niet op de grote attracties zoals de Apenheul te wijzen, maar ze te laten zien dat er ook nog andere mogelijkheden zijn. Van den Top: ,,Het is leuk om mensen te kunnen vertellen wat Garderen zo leuk maakt. Vaan raad ik de mensen aan eens naar Drie te fietsen, een bezoek te brengen aan het Oude Ambachtenmuseum in Terschuur of Landgoed Staverden te bezoeken. Ook het hier vlakbij gelegen Landgoed 't Sol met het bijzondere stenen bankje, waarvanaf je een prachtig uitzicht hebt op Garderen, is een bezoek meer dan waard. Soms komen mensen na afloop van hun fietstocht of wandeling nog even binnen om te bedanken voor de mooie route."

AANMELDEN De twee vrijwilligers die met drie andere vrijwilligers samen het VVV-kantoor draaiende houden, vertellen dat het financieel geen haalbare kaart is het VVV-kantoor 's winters open te houden. Wel hopen zij dat er mensen zijn die zich ook als vrijwilliger willen aanmelden, zodat zij de openingstijden wat uit kunnen breiden. In het voor- en naseizoen zijn zij nu drie uur per dag open en in het hoogseizoen is dat vijf uur. De kans is groot dat er weleens mensen voor een dichte deur staan.

In tegenstelling tot wat sommige mensen misschien denken, worden er aan vrijwilligers geen enorm hoge eisen gesteld. Hier wonen is ook niet nodig. De ervaring leert dat kennis van de omgeving al doende heel snel opgedaan wordt. Koch: ,,Enthousiasme en plezier zijn veel belangrijker dan bijvoorbeeld een perfecte talenkennis. Je moet het vooral heel leuk vinden om mensen die in het VVV-kantoor komen voor te lichten en op weg te helpen".

Wie belangstelling heeft om het VVV-team te komen versterken, kan informatie vragen of zich aanmelden bij: vvvgarderen@gmail.com.

foto Het VVV kantoor in de molen in Garderen.