• Hoge Veluwe, 12-08-2014, kidsafari

    peter lous

Nominatie voor mooiste regio van Nederland

VELUWE De Veluwe behoort tot de twintig genomineerden voor het predicaat ,Mooiste natuurgebied van Nederland.' Het is aan het publiek om daarover te oordelen. Tot 31 oktober kan men op de site met deze titel de stem uitbrengen.

Dick van der Veen

De drie gebieden die de meeste stemmen op zich verenigd zien ontvangen van het Ministerie van Economische Zaken een geldprijs van 300.000 euro. Provinciaal portefeuillehouder Jan Jacob van Dijk is blij met de nominatie maar ziet het niet meer als een eerste stap op weg naar de overwinning. De Veluwe is het grootste leefgebied van ons land met edelhert, wilde zwijnen, zonnedauw en tapuit als componenten. Van de uithangborden noemt met verder de nationale parken De Hoge Veluwe en Veluwezoom naast Paleis Het Loo, Radio Kootwijk en de Arnhemse John Fostbrug. Daar zou in één adem het een en ander van de Noord Veluwe aan kunnen worden toegevoegd, zoals het Dolfinarium en kasteel De Cannenburch. Meer bepalend echter zijn de bossen waarmee men het groene goud in handen heeft.

Het initiatief komt van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Hij is de stuwende kracht achter het beschikbaar stellen van een bedrag van 4 miljoen euro tot 2018 voor het verbeteren en positioneren van Nederlandse natuurgebieden en landschappen. Een vakjury onder voorzitterschap van prof.mr.Pieter van Vollenhoven kiest de drie winnende projecten. Deze krijgen tevens steun bij het opwaarderen van toegankelijkheid en kwaliteit van hun streek en het op de kaart zetten in binnen- en buitenland. Kennis en kunde wordt aangereikt.

De winnaars worden op 31 oktober bekend gemaakt door de staatsecretaris. De jury bestaat verder uit mr.Geert Jansen, prof.ir.Eric Luiten, prof.dr.ir.Hans Mommous, prof.dr.Joop Schaminée, prof.dr.Matthijs Schouten en prof.dr.ir. Theo Spek.