• Een hap in de oliebol.

  Wijnand Kooijmans
 • Inspannend werkje dat Vera de Muis schilderen.

  Wijnand Kooijmans
 • Wandelende kerstboom tijdens WinterLicht.

  Wijnand Kooijmans
 • Onderonsje tussen burgemeester Breunis van de Weerd en Marjolein Bastin.

  Wijnand Kooijmans

Nunspeet breekt wereldrecord 'Schilderen met een kwast'

NUNSPEET Gehoopt was op vijfhonderd kinderen. Die waren er niet tijdens de wereldrecordpoging 'Schilderen met een kwast', ook wel Vera de Muis-schilderen genoemd op het Marktplein in Nunspeet. De 133 kinderen die wel kwamen opdagen waren echter voldoende de poging te doen slagen. Een aantal van tachtig was het vereiste.

Wijnand Kooijmans

Het is tegen twee uur al gezellig druk op het Marktplein waar de recordpoging plaats vindt in het kader van WinterLicht. Een levende kerstboom die over het plein wandelt krijgt veel bekijks, veel kinderen willen met hem op de foto. Op het podium staat een stoel te wachten op de hoofdrolspeelster van deze middag: Marjolein Bastin.

IDEE Het idee voor de recordpoging is een initiatief van Henk-Jaap Leusink, ontstaan tijdens een bezoek aan de tentoonstelling 'Marjolein Bastin, tekenen is ademen' welke de komende maanden nog is te zien in het Noord-Veluws Museum aan de Winckelweg in Nunspeet. In dit kader is Bastin al enkele keren naar Nunspeet gekomen en ook ditmaal heeft ze de reis graag gemaakt.

Op het podium wordt ze begroot door Dick van Hemmen, voorzitter van de stichting Nunspeet uit de Kunst maar ook burgemeester Breunis van de Weerd komt een kijkje nemen. Gewillig poseert Bastin met kinderen die met haar op de foto willen. Elspeets Fanfare zorgt voor sfeer met kerstliederen maar zet ook aan voor 'Lang zal ze leven' ter gelegenheid van de recente verjaardag van Bastin (75).

OLIEBOLLEN Inmiddels worden de oliebollen uitgedeeld. Gelijktijdig wordt hieruit een eerste stap gezet waarna met een gongslag Bastin de recordpoging officieel in werking stelt. Notaris Pieter Pieltjes kan even later melden dat het nieuwe record is gevestigd.

Marjolein Bastin is onder de indruk. Ze geeft aan Vera de Muis te tekenen voor kinderen en is blij nu een deel van deze kinderen ook daadwerkelijk te zien. Waar ouders staan te rillen van de kou gaan de kinderen onverdroten voor met hun schilderkunst. De tent waarin het evenement plaats vindt blijkt de kinderen voldoende warmte te geven.

ONDERDEEL De recordpoging is onderdeel van een geslaagd WinterLicht binnen de gemeente Nunspeet. Dat startte met de kerstmarkt in Elspeet. Met regen maar wel vol gezelligheid op de vernieuwde Brink. De WinterLicht proeverij in Vierhouten is met 150 deelnemers volledig volgeboekt. In zes horecagelegenheden wordt een hapje en een drankje geserveerd.

In Hulshorst schuiven zestig mensen aan voor het stamppottenbuffet, de lampionoptocht in het pikdonder over de Hulshorster zandverstuiving trekt rond de honderd mensen. Ze zijn verrast door de ervaring, menigeen geeft aan volgend jaar meer mensen mee te nemen naar dit evenement.

KERSTMARKT In Nunspeet staat, naast de recordpoging, de kerstmarkt centraal.  Op het Marktplein zorgen de blokhutten voor de nodige sfeer. Er zijn optredens van een koor, een dansgroep en op de zaterdag van Elspeets Fanfare. Kinderen kunnen dan terecht in een mini-indoor speeltuin maar zich ook laten schminken.