• Catrinus van der Veen

Nunspeet doet mee aan Fiets Telweek

NUNSPEET De derde editie van de Nationale Fiets Telweek gaat 18 september van start. Tijdens het grootste fietsonderzoek van Nederland wordt een week lang gemeten hoe Nederland zich op de fiets verplaatst, met welke snelheid, op welke tijdstippen, met hoeveel tegelijk en waar de grote vertragingen zitten. Ook de gemeente Nunspeet doet mee aan het onderzoek.

Wethouder Marije Storteboom van de gemeente Nunspeet vindt dit onderzoek belangrijk: „Nunspeet is een echte fietsgemeente, dat is ook weer gebleken afgelopen voorjaar tijdens de Meimaand Fietsmaand. Met dit onderzoek krijgen wij nog meer inzicht in het fietsgedrag van onze fietsers en dat geeft ons veel informatie. Ik roep ook elke fietser op om mee te tellen".

APP Dit jaar biedt de vernieuwde Fiets Tel-app de mogelijkheid om nog meer te weten te komen over de gereden ritten. Deelnemers kunnen persoonlijke ervaringen delen door het beoordelen van fietsroutes en zo bijdragen aan bijvoorbeeld een veiliger fietsnetwerk. Opdrachtgevers geven bij de organisatie van de Fiets Telweek aan welke (knel)punten deelnemers kunnen beoordelen. Deze verrijking van de opgehaalde data levert een nog completer beeld op van de situatie. Deelnemers die hiervoor kiezen, krijgen een uitgebreider dashboard in de app, waarop ze ook informatie over hun eigen ritten kunnen inzien en terugzien. Dit hoeft echter niet, gewoon meedoen en tellen zoals voorheen kan ook. De app begint automatisch met meten als de deelnemer op de fiets stapt.

Op 18 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag te meten. Deelnemers maken bovendien kans op één van de 50 Rains-jassen, één van de 5 Garmin-fietscomputers of een Batavus Brite e-bike.