• 5271673_vel34 wegwerkzaamheden.jpg

    Gemeente Oldebroek

Onderzoek naar overlast vrachtverkeer

GARDEREN Garderen is al enkele weken gevrijwaard van zwaar vracht- en veel forensisch verkeer in het dorp, door werkzaamheden aan de doorgaande provinciale weg N310 tussen de rotonde nabij Gasterij Zondag en die in de richting van Uddel. En dat blijft nog zo tot 26 november.

Jannes Bijlsma

,,Een rustgevende ervaring" noemt voorzitter Ton van Krevel van Plaatselijk Belang Garderen de tijdelijke afsluiting van de weg. Hij woont langs de N310 aan de Hogesteeg. ,,Ik heb hier in geen weken een vrachtwagen gezien. Héérlijk." Garderen wordt normaal geteisterd door doorgaand verkeer over de N310 dat zo de snelwegen wil mijden.

Ook het zware vrachtverkeer passeert het dorp dagelijks via de Koningsweg en de Hogesteeg. En vooral dat is de Garderenen een doorn in het oog. ,,De huidige situatie ervaar ik als zeer plezierig. We ervaren nu de rust en weten dus nu ook echt waarvoor we strijden."

Over het hele N310-traject tussen de rotondes wordt het asfalt vervangen. De provincie Gelderland pakt het traject aan in drie fases. Het werk aan de noordkant van Garderen (Koningsweg en Garderenseweg) is klaar. ,,Da's maar goed ook'', zegt Van Krevel, ,,want in de weken dat dit traject dicht was, was Garderen zo ongeveer 'geïsoleerd'. Ik hoorde van campingeigenaren dat ze werden platgebeld door gasten die niet meer wisten hoe ze er moesten komen."

Garderenen worden momenteel enigszins in de problemen gebracht, door de huidige afsluiting van de rotonde bij Gasterij Zondag. Hierdoor kunnen zij eigenlijk alleen via de snelweg A1 de dorpen Stroe, Voorthuizen en Barneveld bereiken. In plaats van dat zij bij de oprit Stroe de rijksweg opdraaien, moeten ze dat kilometers verderop doen bij de oprit nabij Kootwijk.

Plaatselijk Belang Garderen vraagt de provincie al jaren om het doorgaande verkeer in het dorp terug te dringen. Bijvoorbeeld door vanaf de rotonde richting Uddel alleen bestemmingsverkeer richting Garderen toe te staan. Maar daar wil Arnhem niet aan, juist omdat het een doorgaande weg is. ,,Wij hebben de provincie voorgesteld om in overleg te treden met makers van navigatiesystemen, om hen zover te krijgen de voorkeursroute tussen beide rotondes aan te passen. Dat is beloofd, maar het ziet er niet naar uit dat er snel iets verandert. Maar wij laten niet los."

PUTBRINK Van Krevel heeft wel goede hoop samen met de gemeente Barneveld iets te kunnen doen aan de situatie bij de Putbrink. ,,Daar stroopt het verkeer in het dorp zich op. Voor de doorstroming is het belangrijk dat hier iets gebeurt." De gemeente start begin 2019 een onderzoek naar mogelijkheden om de overlast van vrachtverkeer door Garderen te verminderen. Medio 2019 zouden dan maatregelen kunnen worden doorgevoerd.