• Ook in de wintermaanden is een wandeling langs het Uddelermeer aan te raden.

    Geurtje van den Hoek
  • Wandelen met een maatje.

    Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Opening vierde Klompenpad in gemeente Apeldoorn: Uddelermeerpad

UDDEL De feestelijke opening van het vierde Klompenpad in de gemeente Apeldoorn vindt zaterdag 21 januari plaats: het Uddelermeerpad. Het Uddelermeerpad is een rondwandeling van zestien kilometer door het mooie buitengebied van Uddel.

Wandelen kan door het prachtige bos en de heide van Kroondomein Het Loo, langs het Uddelermeer en een middeleeuwse schans. De opening vindt plaats om 10.15 uur in Restaurant Theehuis Uddelermeer, aan de Uddelermeerweg 5 in Ermelo (navigatie: Garderenseweg, 3852 NR Uddel). Wethouder Mark Sandmann en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland verrichten de opening. Na de onthulling van het startpaneel, is er gelegenheid tot wandelen van (een deel van) het Klompenpad.

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met vrijwilligers, particuliere grondeigenaren en gemeente Apeldoorn is deze route tot stand gekomen. Dit 96ste Klompenpad is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn, vereniging Uddels Belang, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

KLOMPENPADEN Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landgoederen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

De brochure met de route en wetenswaardigheden is onder andere te koop bij het startpunt restaurant Uddelermeer, Herberg 't Vossegat en VVV's in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met rode klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 21 januari ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk ook op www.klompenpaden.nl of de Facebookpagina van de Klompenpaden.