• René de Uijl (op de foto met zoon Jesper) is voorzitter van de Oranjevereniging.

    Inez van den Broek

Oranjevereniging Garderen is meer dan Koningsdag

GARDEREN De komende maanden worden de bestuursleden van de Oranjevereniging Garderen (OVG) geïnterviewd. Oranjevereniging Garderen is een actieve vereniging met een actief bestuur, die veel meer doet dan de evenementen op Koningsdag verzorgen.

Inez van den Broek

Toen René den Uijl in 2010 in Garderen kwam wonen, wilde hij actief worden binnen het dorp. Den Uijl : ,,Het eerste evenement waarmee we te maken kregen was de lampionnenoptocht. Ik kwam toen in gesprek met mijn buurman van toen, Gert-Hein Kevelam en gaf aan dat ik met alle plezier wat in het dorp zou willen doen. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want binnen een paar weken stonden ze bij me op de stoep. Ze zochten voor de OVG een penningmeester." Maar dat bleek niet echt zijn ding te zijn. Zodoende werden er wat functies binnen het bestuur gewisseld en werd Den Uijl voorzitter.

Het leuke van actief zijn binnen de Oranjevereniging is het organiseren van leuke dingen voor de kinderen, maar ook voor de volwassenen in het dorp. Daarnaast is hij ook nog trainer van de jeugd E1 van de Veluwse Boys. Een overvolle agenda, want zijn werk bij de politie neemt ook veel tijd in beslag. Maar de belangrijkste, die op nummer één staat, is zijn zoon Jesper, van wie hij co-ouder is. Zodoende kan Den Uijl niet elke vergadering aanwezig zijn, want ook zijn werk is niet een van 9 tot 5 baan. Den Uijl legt duidelijk uit dat alle bestuursleden hun eigen prioriteiten hebben en respect hebben voor de keuzes die gemaakt worden. Een studie die opeens veel extra tijd vraagt van de één, gezondheid, werk of ouderschap van de ander. Het krijgt, zonodig, voorrang. Den Uijl: ,,Koningsdag is bijvoorbeeld een lange dag. Vanaf 7.00 uur al bij de kerk en dan tot 22.00 uur in touw. Dat hakt er best in. Maar als je dan de volgende dag aan het opruimen bent en je hoort dat mensen het erg naar hun zin hebben gehad, dan ben je toch weer blij! Daar doe je het voor."

2017 Koningsdag 2017 zit vol met tradities, hoewel er ook weer nieuwe activiteiten zijn. ,,Om 9.00 uur starten we natuurlijk met de reveille vanaf de toren, waar daarna het Wilhelmus en andere (volks)liederen worden gezongen. Er staat koffie met gebak en oranjebitter klaar. Er komt een wethouder voor een openingswoord en om eventuele mensen die geridderd zijn of anderszins gehuldigd worden te benoemen."

De optocht, met dit jaar het thema 'De Vier Jaargetijden', start om 10.00 uur. En om 13.00 uur begint het middagprogramma, bij De Koepel. Er is een soort Zeskamp, waar mensen zich voor kunnen aanmelden. Liefst zo vroeg mogelijk. Den uijl: ,,Al komen de meldingen soms nog de avond van tevoren binnen. Dat is dan een heel gereken en gepuzzel, want je hebt dan hele schema's die je moet aanpassen. Dus inderdaad zo vroeg mogelijk aanmelden zou fijn zijn."

Er komen woodcarvers (Sander Boom met zijn team, de makers van de houten dierfiguren die in Garderen staan sinds eind vorig jaar) een demonstratie geven en er komt weer een soort dweilorkest. Door tegen betaling een hapje en drankje te nuttigen op het feestterrein ondersteunen de bezoekers de Oranjevereniging financieel.

WETGEVING Het gesprek gaat verder over de vele regelingen en wetgeving waar je met verschillende activiteiten mee te maken hebt. Veiligheidsplannen indienen bij de gemeente bij de diverse activiteiten, vergunningen om optochten te organiseren, EHBO'ers die verplicht zijn bij bepaalde activiteiten, de militairen die tijdens de Dodenherdenking ingeschakeld worden én bijna niet mochten komen vorig jaar, totdat bleek dat ze het gratis doen en geen vergoeding krijgen. Het geeft allemaal heel veel werk.

Tenslotte klinkt de roep om vrijwilligers bij de diverse activiteiten. En een dankwoord aan de middenstanders, die her en der sponsoren. Ook komt het paaseieren zoeken ter sprake. Dat is zo traditioneel, dat er zelfs gezinnen zijn die er hun familiebezoeken op afstemmen. Tweede paasdag is voor Garderen!"