• Het oude gemeentehuis is gerenoveerd en krijgt dezelfde naam

    Bram van de Biezen

Oude gebouwen als doorgeefluik voor de geschiedenis

NUNSPEET/ELSPEET Het is Harry Frens zijn wens dat oude gebouwen blijven bestaat, waaronder voormalig hotel De Zwaan in Elspeet. ,,Wie daarvoor zorgt maakt mij niet uit. We moeten zorgen voor een leven na ons. Een doorgeefluik zijn van een stukje geschiedenis dat ook na ons in stand moet blijven. Daaraan meewerken vind ik ontzettend leuk werk. Het is eigenlijk geen werk maar een hobby, ik word er blij van."

Wijnand Kooijmans

Een wens van hem ging in vervulling. De renovatie van het oude gemeentehuis. Afgesloten met de opening door burgemeester Breunis van de Weerd die daarbij tevens de naam onthulde. Niet geheel verrassend 'Oude gemeentehuis.' Gelijktijdig werd een plaquette onthuld als herinnering aan de renovatie.

Van de Weerd gaf aan dat men zich in Nunspeet gelukkig mag prijzen met ondernemers die oog hebben voor de historie en het financiële aspect met deze historie weten te verbinden.In het pand zijn gevestigd Brivec, GPS Holding en de Nunspeetse Ontwikkelings Maatschappij (NOM). In de bedrijven speelt ook de Nunspeter Huub van der Vecht een rol.

Voor Frens het pand kocht is hij wel eerst wezen kijken. ,,Niet alles was direct rozengeur en maneschijn. De deuren waren bijvoorbeeld afgeplakt, maar daaronder zaten nog wel de oude deuren. Binnenin was het ook platweg een rommeltje. Veel buizen waren gewoon doorgezaagd."

ELEMENTEN Frens durfde de uitdaging wel aan te gaan en het pand te restaureren. Zowel aan de binnen- als de buitenkant. ,,Ik hou van oude dingen al bleken veel oude elementen verdwenen. Vooral boven was er weinig moois meer aan het pand. De klassieke stijl van weleer hebben we weer toegevoegd. Daarover hebben we veel oude foto's bekeken, gesproken met oud-werknemers."

Zo zag hij op oude trouwfoto's een mooie schouw. Deze was verdwenen, maar is inmiddels weer in luister hersteld. Het was op sommige plekken in het gebouw een ravage. De monumentencommissie heeft mij nu echter een tien met een griffel gegeven voor de wijze waarop alles is hersteld."

Tot de pronkstukken moeten de oude stoelen worden van de gemeenteraad. Deze hebben 38 jaar ongebruikt in de kelder gestaan. Compleet met burgemeestersstoel. ,,Ik heb ze om niet gekregen onder voorwaarde dat ik met Monumentendag open ben voor het publiek. Dat heb ik er graag voor over." Een kamer wordt ingericht als raadzaal waarin de oude stoelen een plek krijgen.

GEMEENTEWAPEN Glas in lood dat kapot was is vervangen. Waarbij Harry Frens wel voor een kleine aanpassing heeft gezorgd. Het gemeentewapen van de oude gemeente Ermelo is door hem vervangen door het wapen van de gemeente Nunspeet zoals dat was direct na de splitsing van Ermelo met de nieuwe gemeente Nunspeet.

De volgende klussen wachten. De Grote Bunte in Nunspeet en voormalig hotel De Zwaan in Elspeet.