• Eric Kroes

OVE wil sfeer en gezelligheid

ELSPEET Het bestuur van Oranje Vereniging Elspeet heeft onlangs de jaarlijkse ledenvergadering gehouden. In restaurant Op de Brink werd naast de terugblik op het afgelopen jubileumjaar het programma voor 2015 wereldkundig gemaakt.

door Eric Kroes

In de bestuursverkiezingen werden twee nieuwe leden, Esther Logtenberg en Alice van de Steeg, unaniem gekozen. Esther wordt ondersteunend bestuurslid en Alice gaat als secretaris het bestuur versterken. Voorzitter Henri van Asselt stapt met zijn bestuur dit jaar over naar een ander concept waarbij actief deelnemen voor iedere leeftijdscategorie mogelijk is. Dit doet men door een veelzijdig programma te bedenken op diverse locaties in het dorp waar iedereen van kan genieten.

Programma 17, 18 en 24 april

Deze vroege start heeft alles te maken met de bevrijding, 70 jaar geleden. Op zondag 19 april 1945 vond de bevrijding van Elspeet, Nunspeet, Hulshorst en Vierhouten immers plaats. Na overleg met het 5 mei comité is besloten om een bevrijdingsconcert met medewerking van het Elspeets Fanfare Korps en het Elspeets mannenensemble in het Kulturhus van Elspeet te houden. Op zaterdag 18 april is dan de Memorial Tour die georganiseerd wordt door Herdenken WO-II. De Kinderavond in het Kulturhus vindt plaats op 24 april en bestaat uit een het opvoeren van een circus door twee personen Circus Meerfout, met in het tweede deel het voor de aanwezige kinderen het meespeelcircus. De avond wordt afgesloten met een fakkel- en lampionoptocht.

Pumpin Piano's

De feestavond op zaterdag 25 april gaat in de sporthal aan de Uddelerweg plaatsvinden. Deze avond zijn de Pumpin Piano's van de partij. Zij gaan aan het begin van de avond een uur lang kinderen/jongeren vermaken met hun aanstekelijke muziek. De gasten bepalen de muziek die zij spelen. Info: www.pumpinpianos.nl

27 April Koningsdag

Tijdens de ochtend is het programma gelijk aan vorige jaren met onder meer om 08.00 uur klokluiden, aansluitend muziek vanaf de toren en om 11.00 uur aubade op de parkeerplaats bij Kulturhus.

Bubblevoetbal hilarisch

Het middagprogramma vindt plaats bij de plaatselijke voetbalvereniging. Het terrein voor de kantine gaat als terras functioneren. Henri van Asselt: ,,Deze middag is de hoofdmoot een 4 tegen 4 Bubble voetbaltoernooi, waarbij we op zoek zijn naar teams vanaf 12 jaar. Daarnaast is er de mogelijkheid om kruisboog te schieten en kipschieten met katapult. Voor de kinderen hebben we een stormbaan en springkussen staan."

Avondprogramma in de sporthal

De Hollandse avond met medewerking van Shantykoor De Meulezangers uit Elspeet vindt plaats in de sporthal. Bij de genoemde activiteiten op 25 en 27 april is ook de BBQ aanwezig.

4 en 5 mei

Op 4 mei is de dodenherdenking die georganiseerd wordt door Herdenken WO-II. De stille tocht naar de begraafplaats is elk jaar een moment om stil te staan om oorlogsslachtoffers te herdenken. Op Bevrijdingsdag 5 mei werd vijf jaar geleden door de loopgroep 2000 uit Nunspeet het bevrijdingsvuur opgehaald in Wageningen. Henri van Asselt: ,,Dit hebben we bij het 5 mei comité besproken om dit jaar dat ook te doen als centraal evenement." De loopgroep gaat dit weer organiseren, maar met een toevoeging van acht tot tien Elspeters. De bedoeling is dat het vuur met een estafetteloop opgehaald wordt in Wageningen en morgens rond 07.30 uur in Vierhouten aankomt. De Elspeetse lopers gaan dan verder na een korte pauze en tussen 10.00 en 10.15 uur komen ze aan bij het Kulturhus in Elspeet. Ze worden ontvangen door een deel van het Slagwerk Ensemble. Aansluitend is op de parkeerplaats bij het Kulturhus een samenzang van 10.30 tot 11.30 uur. Daar gaan alle aanwezigen met elkaar bevrijdingsliederen zingen, onder begeleiding van Dick van Asselt op de piano. Bij slecht weer vindt dit plaats in het Kulturhus. Het Kulturhus zelf houdt 's morgens een kleedjesmarkt op de parkeerplaats. In de middag houdt OVE een fietspuzzeltocht, met opdrachten onderweg. Start en finish bij het Kulturhus. Het is de bedoeling dat de jeugd zoveel mogelijk met versierde fietsen meedoet met als thema "70 jaar bevrijding". Op 5 mei wordt de avond voortgezet met de sterrit vanuit de kantine van vv Elspeet. Aan- en afsluitend is rond 22.30 uur een vuurwerkshow op het voormalig terrein van houtzagerij De Weerd. Publiek wordt alleen aan de zijde van de Ds. Wisseweg/Ds. Van Gilstweg toegelaten in verband met de veiligheid. Info: www.ove-elspeet.nl en het programmaboekje.

Foto: Bij de aubade is het altijd gezellig en druk op Koningsdag.