• Archief BDUmedia

'Oversteek Veluwse Boys aanpakken'

GARDEREN De provincie Gelderland moet vaart maken met de aanpak van de verkeerssituatie van de N310/Hogesteeg ter hoogte van sportpark De Westeneng in Garderen. ,,Die is nu heel onoverzichtelijk voor fietsers en voetgangers", aldus voorzitter Ton van Krevel van Plaatselijk Belang.

Jannes Bijlsma

Begin dit jaar sprak Plaatselijk Belang af met de provincie dat die de gevaarlijke oversteek ging aanpakken. Ter plekke is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur. ,,Ter hoogte van de voetbalvelden zou een druppel worden gerealiseerd, zoals die even verderop ook ter hoogte van hotel Groot Heideborgh hebben", zegt Van Krevel. ,,Dit houdt in dat er in het midden van de rijbaan een breder stukje komt, waar fietsers en voetgangers kunnen stoppen en goed kunnen uitkijken." Maanden later is er nog niets gebeurd en Plaatselijk Belang weet ook niet wanneer een en ander wel wordt gerealiseerd. ,,De N310 is lang hè? Langs al die kilometers weg hebben heel veel partijen heel veel wensen. Je weet dan nooit wanneer je aan de beurt bent. We hebben na de zomer in ieder geval weer een overleg en ik hoop dat er dan meer duidelijkheid komt."

En - als het even kan - zou het daarna niet te lang meer moeten duren voordat de weg daadwerkelijk wordt aangepakt, aldus Van Krevel. ,,Na de zomer begint het voetbalseizoen natuurlijk weer. We hebben de urgentie duidelijk gemaakt aan de provincie en die is nu aan zet. Eén ding is zeker: we laten niet los en blijven er bovenop zitten." Hetzelfde geldt voor het verkeersluw maken van de dorpskern voor vrachtwagens. Hiervoor vroeg oppositiepartij Pro '98 aandacht tijdens de behandeling van de Kadernota in de gemeenteraad, vorige maand. ,,De dorpskern wordt zo langzamerhand overspoeld door vrachtwagens", zegt Van Krevel. ,,Al het andere verkeer wordt er duidelijk door gehinderd en het is onveilig voor fietsers. Persoonlijk begrijp ik niet dat die vrachtwagens liever door Garderen rijden. Ze kunnen bij de rotonde richting Uddel zo richting de A1 gaan. Misschien zou het een oplossing zijn als je de dorpskern alleen bereikbaar maakt voor bestemmingsverkeer? Ik weet het niet. Maar ook hier moet écht iets gebeuren. Hiervoor gaan we in september met de gemeente om tafel."