• Het bestuur van Plaatselijk Belang Garderen.

    Marit Hop

Plaatselijk Belang wil 'Garderen nog beter leefbaar maken'

GARDEREN In Garderen is al veel bereikt, zo blijkt tijdens de algemene ledenvergadering van Plaatselijk Belang Garderen in de Kruimelstaete. Dat neemt niet weg dat er ook nog veel verbeterpunten zijn in het dorp. Van verschillende kanten zetten mensen zich in om dit te realiseren en ook nieuwe wethouder Didi Dorrestijn gaat aan de slag voor het welzijn in Garderen.

Marit Hop

 

Voorzitter van Plaatselijk Belang Garderen Ton van Krevel vertelt tijdens de vergadering wat er allemaal is bereikt het afgelopen jaar. ,,Erg blij zijn wij en ook de bewoners van Garderen met het gerenoveerde speelveldje in de nieuwbouw en de bijbehorende sport- en spelkast." Is één van de vele punten op de lijst. Er staat de komende tijd ook van alles op de planning: ,,Het dorpshuis met een gymzaal willen we nu echt gaan realiseren in de hoop dat er ook meer verenigingen komen, ook willen we graag de kruising Smidstraat met Oud Milligenseweg veiliger maken", noemt Van Krevel onder andere. Gert Heijn Kevelam neemt het woord en vertelt over 'Garderen slaat door' zaterdag 17 juni organiseert de Garderense Ondernemers Vereniging samen met andere verenigingen een dag vol leuke activeiten. ,,Er zijn ontzettend veel activiteiten op touw gezet met als uiteindelijk doel dat er weer meer over Garderen gesproken zal worden", aldus Kevelam.

 

VERKEER Ook de plaatselijke belangen bespreekt Van Krevel tijdens de vergadering. Garderen is in de zomer een ramp als het op verkeer en parkeren aankomt. ,,De parkeergelegenheid voor de Coöp en IJstijd is veel te schaars, oversteken bij het voetbalveld is een onveilig punt. Hier komt een zogenoemde druppel zodat je tussendoor even kunt stoppen, er zijn plannen om de N310 gedeeltelijk 60 kilometer per uur te maken zodat er minder vrachtwagens door zullen komen omdat hun navigatie dan een andere route aangeeft". Of dit ook daadwerkelijk een oplossing zal zijn is de vraag, ook de eventuele drempels op de weg tussen Garderen en Uddel brengen twijfel met zich mee. ,,We weten niet precies hoe dat gaat landen," aldus het bestuur. De belangen van de aanwezigen zijn vooral meer parkeerplaatsen op de plek waar De Koepel nu staat, in de zomer is er geen doorkomen aan. Het is een grote drukte van auto's, fietsen en voetgangers en de voorrang is vaak onduidelijk. ,,Is het niet mogelijk om een paar vakken te maken voor alleen fietsers, het trottoir bij IJstijd staat vol met fietsen, voetgangers moeten over de weg", stelt een aanwezige. Het Plaatselijk Belang is zich van het verkeer bewust, hier wordt dan ook over gepraat en nagedacht.

 

Didi Dorrestijn (52) uit Renswoude is nu een half jaar actief als CDA-wethouder voor de gemeente Barneveld. Zij richt zich op sport, cultuur, onderwijs en milieu in de gemeente. Tijdens de algemene ledenvergadering stelt zij zich voor het eerst voor aan Garderen. Dorrestijn zag het als een uitdaging om te solliciteren voor de gemeente Barneveld omdat de gemeente haar enorm trok. Dorrestijn wil zich inzetten voor het duurzaam opwekken van energie en energie besparen, maar ook staat ze voor sport en onderwijs waar ook de peuterspeelzaal en het beheer van de openbare ruimte bij horen. ,,Ik wil Garderen nog mooier en nog beter leefbaar maken dan het al is. Ik hoop dat wij elkaar nog veel zien, want ik ben uw wethouder", aldus Dorrestijn.

 

TEVREDEN Garderenen zijn erg tevreden zo blijkt tijdens de rondvraag. Vragen zijn er weinig, maar complimenten genoeg. In Garderen staan sinds kort verspreid over het dorp vijftien houten palen in de vorm van een dier. ,,Het dorp is door de komst van alle dieren er nog veel mooier op geworden", vertelt een mevrouw. Dit is in actie gezet door de Garderense Ondernemers Vereniging. Ook bij De Beeldentuin volgen nog een aantal van deze palen, deze zullen tijdens 'Garderen slaat door' onthuld worden. ,,Het is een mooi en geslaagd experiment", is wat het bestuur van het Plaatselijk Belang hieraan toevoegt. Een rondvraag zonder vragen, maar een belangstellende brengt toch nog een mededeling naar voren. De sport- en spelkast op de onlangs gerenoveerde speeltuin is een mooie toevoeging voor het dorp, echter zijn er te weinig vrijwilligers om de kast open te kunnen doen. ,,Als er geen vrijwilligers komen gaat de kast weg. De kast is er voor iedereen, hoe meer vrijwilligers des te minder tijd het kost, je hoeft de deur maar open te zetten of de kinderen komen meteen."

,,We gaan met z'n allen Garderen nog mooier neerzetten en beter voor elkaar zorgen," is hoe Van Krevel na een kort dankwoord de avond afsluit.