• Tijdens het repeteren is het vaak al een dolle boel dus tijdens de voorstelling zal het niet anders zijn.

    Eric Kroes

Plankenkoorts uit Uddel verzorgt drie avonden een blijspel

UDDEL Een hotel waar een 'kip' min of meer de hoofdrol speelt. De Toneelgroep Plankenkoorts uit Uddel heeft weer driemaal een voorstelling in petto, voor hun trouwe publiek. In het Blanke Schot wordt tweemaal eind januari en nog een laatste voorstelling begin februari gegeven. Dat wordt weer een gezellige avond waarin het publiek weer veel kan lachen, gieren en brullen met het blijspel: 'Hotel te koop!'

Eric Kroes

Afgelopen maanden hebben de leden van de toneelgroep Plankenkoorts uit Uddel avondenlang gerepeteerd om deze doldwaze klucht onder de knie te krijgen. De hoofdrolspelers zijn dan misschien wel de kippen, maar de twaalf toneelspelers zijn in grote regelmaat op het podium te zien en te horen. Zoals ook dit blijspel betaamd is het tempo op het podium zeer vlot en is het een opeenstappeling van verkeerde conclusies. In de repetities is het al een vrolijke boel en wordt elke scene dikwijls gevolgd met veel onderdrukte pret van de toneelspelers. Ze kunnen niet wachten tot het zover is maar weten ook dat ze nog even goed moeten repeteren.

DRIE BEDRIJVEN Het blijspel in drie bedrijven is geschreven door Henk Roede en gaat over Simon en Emma, zij runnen al jaren een klein hotelletje op een prachtige plek midden in de bossen. Maar inmiddels zijn ze op een leeftijd gekomen dat ze graag willen stoppen om van hun pensioen te genieten. Het hotel staat al een mooi tijdje te koop, als er eindelijk een koper zich meldt. Simon en Emma willen graag een goede indruk maken op de koper. Maar dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt omdat de laatste jaren van het hotel zowel de investering van geld en energieke leiding hebben ontbroken. Zo is het personeel wellicht niet helemaal opgewassen voor het uitvoeren van hun taken. Het blijft dan ook maar de vraag of de verkoop wel doorgaat! En als de koop wel doorgaat, wat is de koper dan eigenlijk van plan met het hotel?  Deze dolkomische klucht houdt je als publiek constant bezig de komische situaties volgen elkaar in razend tempo op.

VOORSTELLINGEN De data van de voorstellingen zijn vrijdag 26 januari 2018, zaterdag 27 januari 2018 en zaterdag 3 februari 2018 in Het Blanke Schot aan de Garderenseweg 33 in Uddel. De entree is: 7,50 euro voor volwassenen, 5,00 euro voor kinderen tot 12 jaar. Op de drie data is de zaal vanaf 19.00 uur geopend en alleen dan kan een toegangskaartje gekocht worden tot 20.00 uur als de voorstelling begint.

Naast de twaalf toneelspelers en speelsters kan een toneelgroep niet zonder ondersteuning. Zo zorgen de beide souffleuses Heidi Vos en Erica van Rhee voor de broodnodige rust achter de coulissen als de toneelspelers even hun tekst zijn vergeten. De dames fluisteren dan de tekst waardoor het toneelstuk volgens plan verloopt. Nico Vermeer is de decorbouwer en daar is de toneelgroep erg blij mee. Net als met de dames Ans Bronkhorst en Tanja Rikkers die als inspicienten de backstage-activiteiten verzorgen door de juiste spullen aan te geven tijdens de voorstelling. Eén ding is vooraf al wel duidelijk, wie een avondje lekker wil genieten van amateurtoneel kan hier uitstekend terecht.