• Riekje Luitjes, Mayella Gerkus en Wim Fillius exposeren in de oude ABN.

    Maranke Pater

Pop-up expositie in oude ABN-gebouw

PUTTEN Vijf kunstenaars uit Putten zijn een pop-up expositie gestart in het oude ABN-gebouw aan de Verlengde Dorpsstraat in Putten.

Riekje Luitjes fietste door het dorp toen ze de makelaar van het pand naar buiten zag stappen. Luitjes: ,,De bank is al een hele poos geleden uit het pand weg getrokken. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of wij als kunstenaars van het pand gebruik mogen maken. We willen ons nog zichtbaarder maken in het dorp." H

INSTALLATIES et ABN-gebouw is sinds een week ingericht met werken van Riekje Luitjes, Mayella Geskus, Ed Gerritsen, Wim Filius en Elly Klompenhouwer. De grote ruimte bevat een groot aantal installaties van Geskus. Geskus: ,,Ik kan op een rommelmarkt allerlei spulletjes vinden die ik in mijn beelden verwerk, van een slakom tot veren en oude fietsbanden. Op het moment dat een installatie af is zie je niet wat de verschillende onderdelen zijn geweest."

SCHILDERIJEN Naast haar installaties zijn er ook verschillende schilderijen te bewonderen, die onder andere geïnspireerd zijn op de reizen die ze heeft gemaakt. Wim Filius schildert al heel lang met als voornaamste onderwerp 'ruimte'. Filius: ,,In mijn schilderijen draait het niet alleen over de ruimte waar de aarde zich in bevindt, maar ook in hele kleine onderdelen van ons universum, zoals elementaire deeltjes. In deze expositieruimte heb ik bijvoorbeeld atomen geschilderd. Alle kunstenaars die hier exposeren hebben naast de gemeenschappelijke ruimte ook een ruimte waar hun sfeer in voelbaar is. Zo kom je in het oude kantoortje waar ik mijn schilderijen in exposeer in een serene sfeer terecht. Mijn schilderijen hebben alles te maken met ruimte en licht, omdat ik gefascineerd ben geraakt door de sterrenkunde en kosmologie."

POPSTERREN Ook Riekje Luitjes heeft een eigen ruimte waar ze vooral haar realistische houtskooltekeningen exposeert en een installatie van ouderwetse, beschilderde beeldjes. Luitjes: ,,Mijn houtskooltekeningen zijn weergaven van popsterren die zijn overleden." Van Kurt Cobain tot Sid Vicious en Amy Winehouse. ,,Dit zijn mensen die het gemaakt hebben in het leven en toch op een vervelende manier aan hun einde zijn gekomen doordat er bijvoorbeeld drank of drugs in het spel was. Het raakt me dat deze jonge begaafde mensen er niet meer zijn."

Schilderijen zijn er ook van haar hand, zoals een Victory Boogie Woogie in haar eigen stijl. De expositie bevat een grote diversiteit aan kunst. Van beelden, installaties, figuratieven en abstract werk, tekeningen, keramiek en olieverfschilderijen.

LEEGSTAND Iedere maand zijn er één of meerdere gastkunstenaars, zoals nu Ed Gerritsen met abstract werk en Elly Klompenhouwer met keramiek. Luitjes: ,,We blijven in deze ruimte zolang het niet verkocht is en hopen dat er daarna een nieuwe ruimte in het centrum vrij is. We helpen zo niet alleen om op een ludieke manier met leegstand om te gaan, maar we maken kunst ook meer zichtbaar in het dorp. We zijn op zoek naar sponsoren die ons zouden willen helpen bij het betalen van de huur."

De expositie is op woensdagochtend en vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur geopend,en op afspraak via 06-29392593. Op andere dagen zullen de deuren als de kunstenaars zelf aanwezig kunnen zijn ook open gaan.