Regionale aanpak textielinzameling en sortering

NUNSPEET Stichting Sympany gaat vanaf 1 januari 2016 het textiel uit de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten inzamelen, sorteren en vermarkten. Dit is de uitkomst van een Europese aanbesteding die de gemeenten hielden. Momenteel gaat het om circa 775 ton textiel per jaar. Sympany gaat dit in Harderwijk sorteren.

Regio Noord-Veluwe (RNV) sluit voor vijf jaar een contract met de charitatieve textielinzamelaar Sympany. Sympany gaat in Harderwijk een sorteercentrum opzetten, waardoor werkgelegenheid wordt gecreëerd voor onder meer mensen met een afstand tot de (reguliere) arbeidsmarkt. Het gaat dan om het inzamelen van het textiel via de textielcontainers, huis-aan-huis inzameling van zakken en het sorteren van het ingezamelde textiel. De gemeenten zien dit als geschikte kans voor onder andere moeilijk plaatsbare werkzoekenden en jongeren uit de regio.

Geef goed door

Onder het motto 'geef goed door' worden de opbrengsten uit de verkoop van het ingezamelde textiel door Sympany gebruikt om projecten te steunen in Nederland, Afrika en India om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten.

Alle textiel is welkom, ook als het kapot of versleten is

In de regio Noord-Veluwe beland gemiddeld nog 875 ton draagbare kleding textiel in het restafval. Dit is meer dan er in textielcontainers en via huis aan huis ingezameld wordt. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten dat bijna al het textiel nog bruikbaar is. Denk aan lakens, dekens, lappen, gordijnen, knuffels, knuffels en versleten of kapotte kleding.

Textiel dat niet herbruikbaar is als kleding wordt zo veel mogelijk als grondstof hergebruikt in andere toepassingen. Denk hierbij aan isolatie- en akoestisch materiaal, poetslappen of dashboardvulling. Lever voortaan dus gerust alle textiel in, ook als het versleten of kapot is.