• Anja heeft de stap gemaakt. Ze wil mede trait d'union zijn tussen haar kinderen (bovenste foto's) en de vier sponsorkinderen (beneden). De overige deelnemers uit Nunspeet zijn Robert van Assen, Anita Pellegrom-Rozeboom en Janet Rozeboom.

    Dick van der Veen

Rennen voor kwetsbare kinderen

NUNSPEET Diverse instanties beijveren zich om het leven van kwetsbare kinderen in Afrika te verbeteren. Compassion bevindt zich in de kopgroep ervan. Drie vrouwen en een man uit Nunspeet lopen in mei in Oeganda de halve marathon met ieder minimaal 10.000 euro op zak voor dit goede doel. Ze zijn niet de eersten; naar schatting zestien dorpsgenoten gingen hen voor.

Dick van der Veen

Anja Mulder werd aangestoken door buren en vrienden. ,,Het heeft me enige tijd gekost om de stap te maken. Ik heb vier jonge kinderen en de gedachte om ze acht dagen te moeten missen viel zwaar. Mijn man Erik heeft me over de streep getrokken met de constatering van nu of nooit."

De Veluwe reageert hartverwarmend op een actie vanuit het evangelie. Uit Elburg vertrekt een groep van vier, vijf mannen onder de vlag van De Vierde Musketier, een andere instelling die nuttig werk verricht. Mulder: ,,Iedere deelnemer moet 10.000 euro bij elkaar brengen voor kindsponsoring. Met dat geld konden inmiddels 1,7 miljoen kinderen in landen als Oeganda, Kenia en Tanzania worden ondersteund. Indien de bijdrage lager zou zijn reageerden mensen mogelijk in de geest van iets minder op vakantie, we betalen het zelf'. Nu moet je overal het verhaal vertellen en dat geeft een heerlijk gevoel." Inmiddels heeft ze zo'n 9.700 euro bij elkaar. Ook de drie andere dames gaan het redden.

CONCERT Op zaterdag 28 januari volgt de finishing touch. Dan vindt in de Driestwegkerk een samenzangavond plaats met de Bovenstemgroep onder leiding van Oenenaar Lulof Dalhuisen. ,,Mijn vader en veel bekenden zingen daar in. Ik kom zelf uit Oene en dat doet me wat. Overigens heb ik ook kerkelijk vanuit Heerde alle medewerking." Die avond in Nunspeet begint om 19.30 uur. Carina Bossenbroek op panfluit, Hendrik Sellies aan het orgel en Tiemen Westerduin (speaker) verlenen hun medewerking. De toegang is gratis. We hopen op ruimhartigheid bij de collecte. De mogelijkheid staat open om een kind te sponsoren." Ieder gesponsord kind telt mee voor een bijdrage van 1.000 euro. De sponsors betalen 33 euro per maand. ,,Geld is uiteraard belangrijk. Nog van groter gewicht is dat de mensen daar je als blanke in de ogen kijken en zich daardoor gewaardeerd zien." De kinderen Mulder hebben contact met drie Oegandese leeftijdgenootjes. Anja hoopt ze straks te ontmoeten. De briefwisseling is heel intens.

TRAINEN Mulder is inmiddels volop in training. Met vriendinnen, buren en soms alleen. ,,In Oeganda is het vertrek middenin de nacht. Het is in de buurt van een suikerfabriek waar volwassenen en kinderen worden uitgebuit door slavenarbeid. De mensen zitten voor hun hutten en moedigen je aan. Ze willen samen met je het feest van de (h)erkenning vieren. Het is het verschil zeg maar tussen een ruiker door de bloemist laten bezorgen of het zelf overhandigen." Onnodig te zeggen dat de deelnemers hun eigen reis betalen. En wat die 10 mille betreft? Sommigen hebben vijftien tot twintigduizend euro bij zich.