• Eric Kroes
  • Eric Kroes
  • Eric Kroes

Ronde van Elspeet waar dorpsfeest

ELSPEET De ronde van Elspeet werd een waar feest voor alle deelnemers aan de Dikke bandenrace, de Elite/beloften koers en de afvalrace in het donker. Spektakel en prachtige weersomstandigheden maakten woensdagavond van Elspeet een echt wielerdorp, met dank aan Klaas Kirchhoff en Wim Spijkerboer die namens wielervereniging De IJsselstreek weer een perfecte organisatie liet zien.

door Eric Kroes

De Elite/Beloftenrace was de hoofdmoot waaraan meer dan 100 wielrenners het peloton vormden. Dat is ongewoon veel voor een amateurrondje maar de verklaring ligt volgens de renners in de aantrekkelijkheid van het parkoers. Waar vaak het draaien en keren in een dorp de hoofdzaak is dat bij Elspeet anders. De ronde is maar liefst 2600 meter lang en daarin kunnen de renners hun energie kwijt. Dat was na afloop ook duidelijk te zien want velen zaten helemaal stuk na de 90 km koers, die trouwens net binnen de twee uur werd afgelegd. Zo was de gemiddelde snelheid op deze avond toch maar mooi opgelopen naar 45.9 km/uur. De strijd was hard met een mooi wedstrijdverloop waarin Rens te Stroet (uit Keijenborg) in een zeer spannende eindfase aan het langste eind kon trekken door Gerhard Joling (Krimpen aan den IJssel) en Harry Sweerink (Sneek) duidelijk te verslaan in een klassieke sprint. De gehele wedstrijd was er strijd in het peloton om een ontsnapping op touw te zetten. Dit was lang ook het wedstrijdverhaal met 5 man op kop en daarachter 3 man en daarachter een groep van 12 die de leiders in de wedstrijd gingen achterhalen. Na een korte samensmelting van de drie groepen slaagden Te Stroet, Sweerink en Joling te ontsnappen. Het peloton kwam ook terug en deed daarna ook nog verwoede pogingen maar was niet opgewassen tegen de snelheid van de drie vluchters. Jeroen Breewel behield de blauwe trui van het BNS People Veluweklassement om de schouders met alleen Nunspeet nog op het programma.

De afvalrace werd gereden in het donker met verlichting op de racefietsen. Ludiek maar zeker een gezellige afsluiter tussen een tiental renners die een piepklein rondje reden. Daar werd de finale gereden door Nunspeter Arjen Hofman en oud-Elspeter Jasper Schouten. Hofman probeerde van alles maar met een geweldige machtsprint won Jasper met een fietslengte tot groot enthousiasme van het publiek.

De avond begon met een dikke bandenrace waarbij de jeugd zich op het kleine parkoers zich uitstekend kon vermaken. Maar liefst 34 deelnemers gingen vaak als echte tourhelden over het parkoers met leeftijdsgenootjes. Zwaaiend naar het publiek maar ook fanatiek tijdens de wedstrijdjes over drie ronden. Zal me niet verbazen dat diverse jonge coureurs hier later nog over gedroomd hebben!