• Natuurbeheerder Frank Kroezen bij een eeuwenoude eikenstrubben.

    Marit Hop
  • Een grafheuvel in natuurgebied De Wilde Kamp in Garderen.

    Marit Hop

Rondje door natuurgebied met beheerder Frank Kroezen

GARDEREN De herfst is al weer even begonnen en in dit seizoen is er van alles te doen in het bos. Daar kan beheerder Frank Kroezen van natuurgebied De Wilde Kamp alles over vertellen. Het werk in de bossen is voor Kroezen als een fulltimebaan en nu het wildseizoen weer is aangebroken is er van alles op het terrein te beleven.

Marit Hop

 

De Wilde Kamp in Garderen is een heel oud bos. Vroeger werd er gewerkt met het zogenoemde hakhout-systeem. ,,Door waarschijnlijk schapenbegrazing ontstaat er een kring van stammen dat zijdelings weer uitloopt", laat Kroezen weten. Deze stammenkring heet een eikenstrubben, deze strubben zijn nog steeds in het natuurgebied te vinden en zijn eeuwenoud, erg bijzonder! Van te veel licht gaan de oude eiken dood daarom is het van belang dat ze heel langzaam worden vrijgesteld, zonder licht gaan ze namelijk ook dood.''

 

DIVERS Het gebied nabij Garderen staat bekend om zijn diversiteit. ,,Er zijn heel oude maar ook heel jonge bomen en deze staan allemaal door elkaar. Ook is er in het gebied veel hei te vinden wat het geheel veel variatie geeft." De werkzaamheden in het gebied zijn heel divers. ,,Het is elk seizoen weer anders, in het najaar kunnen we weer nieuwe bomen planten, maar we houden ons bijvoorbeeld ook bezig met het weghalen van oude bomen, het vrijhouden van de wandelpaden en het opschonen van de hei. Er is altijd meer dan genoeg werk te doen." Het geheel aan werkzaamheden en de visie op het terrein worden middels een beheerplan vastgelegd.

 

Kroezen is nu vijf jaar beheerder in het gebied en heeft het erg naar zijn zin. ,,Ik wilde altijd graag buiten werken, toen ik deze kans kreeg heb ik het eigenlijk meteen aangepakt. Zelf woon ik in de achterhoek, hierdoor moet ik elke dag een stuk reizen maar dat heb ik er graag voor over, het is druk maar leuk." Buiten de eikenstrubben kenmerkt De Wilde Kamp zich ook door de grafheuvels die door het bos verspreid zitten. ,,Op de grafheuvels die zich in het gebied bevinden zijn we erg zuinig. Het is historie en de heuvels zijn heel kwetsbaar, er liggen echt mensen in begraven dus het is belangrijk dat de heuvels behouden blijven", aldus Kroezen.

 

WILD Dat het wildseizoen weer is aangebroken is goed te zien in het bos. Daar waar eigenlijk een stukje hei zou moeten zijn is het land omgeploegd door varkens. ,,Ik ben zelf niet verantwoordelijk voor de jacht en schadebestrijding. Onze boswachters organiseren dit en met behulp van tellingen, afschotcijfers en professionele jagers worden de gestelde doelen behaald." Ondanks dat Kroezen met het afschot niks van doen heeft, is er dit seizoen in het gebied wel van alles te doen. ,,Het is heel druk op het terrein omdat mensen de bronst komen bekijken. Ook heb je veel zwijnenschade en moet je de herten uit het nieuw aangeplante bos weten te houden."

 

VRIJWILLIGERS In het gebied is een tekort aan vrijwilligers en daarom is iedereen die een aantal uur per maand op het terrein aan de slag wil gaan van harte welkom om zich daarvoor aan te melden bij Frank Kroezen via f.kroezen@glk.nl. ,,Vrijwilligers kunnen we goed gebruiken omdat er veel werk blijft liggen. We zoeken mensen die het leuk vinden om buiten met de hand aan de slag te gaan. Als vrijwilliger is het belangrijk dat je in een groep kunt werken en dat het team ook op je kan bouwen. Ervaring is niet nodig, alleen veel plezier. Voor kleding wordt gezorgd", vertelt Kroezen enthousiast. Een voorbeeld van de werkzaamheden is het weghalen van boompjes om de wandelpaden of de hei vrij te kunnen houden.