• Deze kinderen schaatsen waar vroeger 'de brug' lag op het Uddelermeer. Van het strandje is niets meer over.

  Geurtje van den Hoek
 • Vrijdag kwamen er al enkele tientallen liefhebbers naar het Uddelermeer.

  Geurtje van den Hoek
 • Deze mannetjes willen eerst even zonder schaatsen proberen.

  Geurtje van den Hoek
 • ,,Oeps, let op dat slechte stukje broertje."

  Geurtje van den Hoek

Schaatsplezier in Uddel

UDDEL Al een aantal dagen leek het erop dat de schaatsbaan open zou zijn, maar het lukte maar niet om de baan goed te krijgen. De ondergrond bleek een groot probleem. Actieve leden van de Oranjevereniging en Ondernemersvereniging hebben er, samen met de vrijwillige brandweer, alles aan gedaan om een mooie baan te maken. Het is een prachtige oppervlakte, maar het is ondanks al het werk niet naar tevredenheid gelukt. Maar vrijdag is toch de baan geopend voor de kinderen, zonder entreeheffing en zonder koek en zopie, wel met een straffe wind. Maar het plezier was er niet minder om. Zelfs de allerkleinsten genoten ervan, al dan niet op schaatsjes. Angst om door het ijs te zakken was hier niet aan de orde.

 

Anders was het op het Uddelermeer. Ook daar kwamen velen regelmatig een kijkje nemen of er al geschaatst kon worden. Maar met een bevroren Uddelermeer kun je echt niet over één nacht ijs gaan. En ook niet over twee of drie. Het moet zeker een aantal nachten streng vriezen, en liefst overdag ook nog. Woensdag echter, waren de eerste waaghalzen al de eerste rondjes langs de kant aan het maken. Vrijdag werd het al iets drukker. Het Uddelermeer trekt altijd veel schaatsliefhebbers. In vroeger jaren werd er elke winter geschaatst, schijnt het. Zelfs schrijver Jan Terlouw, voormalig politicus en voormalig Commissaris der Koningin, die in zijn kindsjaren in Garderen woonde, noemt in een onlangs verschenen interview, het schaatsen op het Uddelermeer.

Gelukkig kan Uddel op deze manier nog wel van het meer genieten, als is het maar af en toe en heel kort. Nu nog de mogelijkheid om weer te mogen/kunnen zwemmen. Dat zou helemaal geweldig zijn volgens de Uddelenaren.