• Wibrand van Norel voor zijn slagwerkensemble tijdens de try-out.

    Eric Kroes

Schitterende try-out WMC in Elspeet

ELSPEET Het Wereld Muziek Concours 2017 in Kerkrade is al volop bezig en het Slagwerkensemble Elspeet mag daar op 21 juli optreden. Als voorbereiding op deze uitvoering hield het slagwerkensemble een generale repetitie middels een try-out van hun programma genaamd: Dreaming the Dreams. Niet zomaar een try-out, want ook het Gelders orkest en Fanfare Orkest uit Castricum en het Gelders Fanfare Orkest, beiden onder leiding van Erik van de Kolk, kwamen hun WMC-programma testen.

Eric Kroes

De avond in de sporthal van Elspeet stond dus in het teken van de WMC-programma's. De zaal was goed bezet met het publiek dat een geweldige muzikale show kreeg voorgeschoteld. Dirigent van Slagwerkensemble Elspeet, Wibrand van Norel, heeft een geweldig programma ontwikkeld en zet vernieuwend in tijdens het WMC 2017.

UITBEELDEN ,,Het thema wat we gaan uitbeelden is een totale beleving voor oor en oog. Dreaming the Dreams heeft zoveel bijzondere en spectaculaire vernieuwingen dat wij een soort nieuwe beleving brengen op het podium."

Hoewel het de vijfde maal wordt dat Van Norel met zijn slagwerkensemble op het WMC verschijnt, weet hij ook goed wat de kwaliteiten van zijn slagwerkensemble zijn. Bijna iedereen heeft zijn muzikale opleiding bij hem genoten en dat ziet ook Wibrand van Norel als een groot voordeel. ,,Ik heb alle muziekstukken zoveel mogelijk op het kunnen van mijn muzikanten geschreven. Dat was nodig, want we hebben een relatief jong slagwerkensemble." In de uitvoering van afgelopen zaterdagavond was voor het eerst te zien hoe alle muziekstukken over dromen aan elkaar werden verbonden. Met het vrouwenensemble EVA die de droom inleiden middels een muziekwerk van componist Jean Philippe Rameau.

Daarna volgde het muziekwerk Sleep van Eric Whitacre dat door Wibrand van Norel werd gearrangeerd, zodat het slagwerkensemble en het EVA koor en het Elspeets Mannen Ensemble samen kunnen uitvoeren. Helmer Bijl, lid van het Slagwerkensemble en pas 17 jaar, schreef het intermezzo tussen Sleep en het eerste grote werk Dreamers of Dreams. Hierin werd gebruikt gemaakt van een populaire Netflix serie.

PUBLIEK Zo werd The Dreamers of Dreams ingeleid richting het publiek dat met volle teugen genoot. Daarna volgde de nachtmerrie waar samples voor werden gebruikt van oud-lid Dimitri van Bronswijk alias DJ Denza, om de effecten rondom het ensemble nog heftiger te maken in deze korte, maar heftige nachtmerrie. De volgende verrassing werd vertolkt met een solo zangpartij van Lennart Pluim, tevens lid van het slagwerkensemble. Het is een rustpunt voor de finale met de naam Stages of Sleep. Waarvoor componist Sam Gevers alle niveaus van slaap in de muziek laat passeren. Ondersteund door de genoemde ensembles en Sterre Koopman op de harp wordt de eindbeleving prachtig weergegeven. Wibrand van Norel: ,,Vernieuwen is ons paradepaardje en wij zijn overtuigd dat het interessant is voor muziekkenners en publiek." Het WMC-optreden van Slagwerkensemble Elspeet is 21 juli om 18:30 uur in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Zie ook www.wmc.nl voor kaarten en programma.