• De sleutels worden overhandigd aan coördinator Van de Kolk (rechts).

    Geurtje van den Hoek

Scootmobiel gratis lenen

UDDEL Voor mensen die niet meer kunnen autorijden, maar nog wel graag erop uit willen, kan een scootmobiel een mooie oplossing zijn. Maar om zo'n vervoersmiddel aan te schaffen, is wellicht een te grote stap. Vanaf nu is het mogelijk om een scootmobiel gratis te lenen of op een moment dat het nodig is of op een vast tijdstip.

Geurtje van den Hoek

 

Deze vorm van lenen betekent voor meer mensen een kans om wat vaker 'de deur uit te gaan' voor een bezoekje of zomaar een eindje in de omgeving rijden. Tot voor kort kon je een scootmobiel ook huren via de gemeente en zorgverzekering, met een maandelijkse eigen bijdrage. Maar in de praktijk bleek dat de scootmobiels meer stil stonden dan gebruikt werden. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Nu heeft Apeldoorn de 'Scootmobielpool' en wordt het voor een scootmobielgebruiker eenvoudig om er één te lenen. Gratis dus, voor een dag of een weekend.

 

VOORDELEN Lenen heeft veel voordelen: je hoeft niet voor het onderhoud te zorgen, hij staat op een vaste plaats in de Wilhelminahof, de verzekering is door de gemeente geregeld en er hoeft geen eigen bijdrage betaald te worden. Na het maken van de afspraak wordt de scootmobiel thuis afgeleverd en aan het eind van de dag of na het weekend weer opgehaald. Voorlopig is er één, maar bij voldoende belangstelling zullen er twee scootmobiels in de gang ter hoogte van de woningen van Philadelphia staan.

De scootmobiels zijn voorzien van de mogelijkheid om een stok of rollator mee te nemen. De maximum snelheid is 16 km/uur en de afstand die afgelegd kan worden bedraagt 35 km per uur.

De heer Gerrit van de Kolk zal de coördinatie op zich nemen. Het is wel belangrijk dat er een dag van tevoren gereserveerd wordt. En lenen kan natuurlijk alleen op basis van beschikbaarheid.

 

RIJVAARDIGHEID Voorwaarde voor dit gratis lenen is wel dat de gebruiker eerst een training volgt, zowel in theorie als in praktijk. Zonder certificaat mogen rijders niet de weg op met een geleende scootmobiel. Het is immers belangrijk om het voertuig te kennen en alle handelingen te beheersen. Veiligheid staat voorop.

Door deze training te volgen krijgen rijders handigheid in het gebruik en dat kan het zelfvertrouwen weer ten goede komen. Daarom is deze training ook geschikt voor scootmobielgebruikers die een eigen scootmobiel hebben maar nog wel iets meer willen leren. Ook zij mogen zich aanmelden voor deze gratis cursus.

Dat gebeurt over het algemeen in Apeldoorn onder toezicht van een rijschoolhouder die zich hier speciaal mee bezighoudt.

 

UITZONDERING Bij wijze van uitzondering en onder voorwaarde dat  er vier belangstellenden in Uddel zijn komt de rijschoolhouder naar Uddel en wordt de training in het eigen dorp gegeven.Dat is op woensdag 24 mei van 13.00 tot 16.00 uur bij de Wilhelminahof.

Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden (naam, adres, geboortedatum en telefoonnummer) bij Gerrit v.d. Kolk (401570) of bij Rita Hop (402010 of 401807).