• Wijnand Kooijmans

Scootmobielclub zoekt deelnemers

PUTTEN De sinds een jaar bestaande scootmobielclub Putten is op zoek naar meer deelnemers en vrijwilligers. Ook wil men graag structuur en wordt daarom aansluiting gezocht bij een bestaande vereniging of bijvoorbeeld de Stichting Welzijn Putten.

Wijnand Kooijmans

 

Het is vakantietijd, maar toch verzamelen vijf mensen zich rond twee uur bij het volop in verbouwing zijnde multifunctioneel centrum Stroud. Vanaf deze locatie wordt iedere woensdag een tochtje gemaakt onder begeleiding van twee vrijwilligers. Veelal zijn dat Jan van den Ham en Gerie van Bentum met Harry Roffel als reserve.

 

NIJKERK Het idee van een scootmobielclub is overgenomen vanuit Nijkerk. Harry Roffel: ,,We bestaan nu ongeveer een jaar. Na de eerste oproep kwamen er niet al te veel mensen op af. Jan van den Ham is een echte Puttenaar en benaderde mensen van wie hij wist dat ze in een scootmobiel rijden. Geleidelijk aan zijn er zo meer mensen gekomen.

De routes worden ook uitgezet door Jan van den Ham." Roffel: ,,De tochten nemen zo'n twee uur in beslag. Ongeveer halverwege wordt een rust ingelast. Dat kan bij iemand thuis zijn, bij een restaurant of een picknickplaats. Iedereen neemt altijd wel iets te drinken mee. De rust duurt veelal een minuut of twintig en dat wordt onderling gesproken over allerlei onderwerpen."

 

SEINTJE De twee begeleiders zijn met elkaar verbonden via een walkie talkie. De één rijdt voorop, de ander achteraan. Wanneer dan bijvoorbeeld een vrachtwagen wil passeren geven ze elkaar een seintje en worden ook de deelnemers op de scootmobiel hierop attent gemaakt. ,,We proberen zo veel mogelijk van fietspaden gebruik te maken, maar dat is niet altijd mogelijk."

Soms gebeurt het dat een route op het laatste moment moet worden aangepast. Zelf heeft Roffel dat ervaren toen hij bij een laatste controle ineens werd geconfronteerd met een afgesloten fietspad.

,,De deelnemers moeten verder zorgen voor een goed opgeladen scootmobiel. Alleen bij een restaurant kun je soms tussentijd wat 'bijtanken'."

OEFENTERREIN Harry Roffel kwam zelf met een scootmobielclub in aanraking toen zijn vrouw een scootmobiel nodig had. Deze werd gekocht bij het hulpmiddelencentrum in Putten. Aan de overkant is een oefenterrein gevestigd voor scootmobielen. ,,Daar kwam ik Jan van den Ham tegen. Die vroeg gelijk of ik geen vrijwilliger wilde worden. Ik heb ja gezegd, maar alleen als reserve. Ik heb nog zat andere dingen te doen, zo tafeltennis ik iedere week nog."

Roffel zou wil graag zien dat de club wat meer structuur krijgt. ,,Maar zelf een vereniging oprichten is moeilijk. Dat kost je notariskosten en dergelijke. Het liefst zouden wij ons aansluiten bij een bestaande vereniging.

We hebben hierover al overleg met de Stichting Welzijn Putten, maar door vakantie liggen de gesprekken even stil. Ook hebben we overleg met wethouder Ard Kleijer van de gemeente Putten."

 

NATUUR ,,Veelal kunnen onze deelnemers niet met vakantie en op deze wijze kunnen we toch laten genieten van de natuur. En dat alles in een prettige sfeer. Nieuwe leden zijn welkom. Ik denk dat we met vijftien aan ons maximum zitten, dus zorg dat je erbij komt."