• Het shantykoor heeft diverse optredens en neemt ook deel aan een paar festivals in de regio.

    Eric Kroes

Shantykoor zoekt versterking

ELSPEET Het Elspeetse shantykoor De Meulezangers wil graag het aantal leden uitbreiden door te werven. Niet alleen in Elspeet, maar ook in de dorpen rondom Elspeet, zoals Uddel, Vierhouten, Nunspeet maar ook Speuld, Garderen, Meerveld, Staverden en Leuvenum. Op 24 mei houdt het koor speciaal hiervoor een open zangavond.

Zowel muzikanten als zangers zijn van harte welkom bij De Meulezangers. Bij muzikanten voor een shantykoor denken mensen al snel aan accordeonisten en die kan het koor altijd gebruiken, maar er zijn meer instrumenten welkom bij een shantykoor. Zo is er plaats voor een slagwerker of drummer, maar ook bespelers van gitaar, mondharmonica, banjo, elektrische gitaar, blaasinstrumenten of keyboards zijn welkom. Elk instrument kan een bijdrage leveren.

Wie houdt van samen muziek maken, onder leiding van accordeonist en dirigent Gerrit Jongetjes, wordt uitgenodigd door het koor om contact op te nemen of te komen kijken op een oefenavond.

ZINGEN Voor de zangers is het niet moeilijk om zich aan te passen want iedereen zingt eerste stem of tweede stem. En dat hoeft niet door 'voor te zingen', maar dat kan iedereen prima zelf ervaren na een paar liedjes. De zangers oefenen ook onder leiding van Gerrit Jongetjes en hebben bijna vijftig liedjes ingestudeerd. Het oefenen gaat door de eerste stem en tweede stem apart te oefenen, samen met de muzikanten.

Shantykoor De Meulezangers in Elspeet is vooral een gezellig koor dat haar repetitieavonden houdt in het clubhuis van de voetbalvereniging Elspeet aan de Uddelerweg 100 in Elspeet. De kantine is dan geheel beschikbaar voor het shantykoor. Daar oefenen de leden tussen 19.30 en 21.30 uur met daar tussenin een kwartiertje pauze voor een kop koffie of andere versnapering.

Dirigent Gerrit Jongetjes, muziekleraar van beroep en afgestudeerd aan het conservatorium voor Accordeonisten leidt de repetities en de optredens. Jongetjes speelt zelf accordeon en dirigeert tegelijkertijd zijn overige muzikanten en het koor. De Meulezangers Elspeet zingen veel nummers zonder noten, dus zelf aantekeningen maken is niet onverstandig. Leden krijgen een zangmap, kleding en behorende accessoires van de vereniging.

REPETEREN Voorzitter Aart van de Steeg: ,,Voor de pauze oefenen we veelal nieuwere nummers en na de pauze onderhouden we de rest van het repertoire. De leiding ligt tijdens de repetities bij de dirigent, en daarnaast bij het bestuur." De voorzitter sluit aan het einde de avond af met wat vragen en mededelingen.

Nieuwe leden moeten minimaal achttien jaar zijn, maar de meeste leden zijn wat ouder. Het shantykoor bestaat alleen uit mannen en dat wil het koor graag zo houden. Van de leden wordt een actieve deelname aan het koor verwacht wat betreft zingen, maar ook buiten het zingen om kunnen koorleden actief zijn binnen de diverse commissies die de vereniging rijk is. Dat is echter niet verplicht.

Voor meer informatie www.demeulezangerselspeet.org.