• Speuld Plus voor basisschool Speulderbrink.

    Marit Hop

Speuld Plus is een groot succes

SPEULD Afgelopen woensdag trokken de ouderen van Speuld eropuit richting Zwartewaterland en Genemuiden. Het is een van de jaarlijks georganiseerde uitjes die Speuld Plus verzorgd. Ook is er maandelijks een gelegenheid voor de ouderen om bij elkaar te komen en mee te doen met verschillende georganiseerde activiteiten. Een onverwacht groot succes en een belangrijke toevoeging voor de ouderen uit Speuld.

Marit Hop

Speuld Plus is een onderdeel van de buurtvereniging van Speuld en omstreken. De groep is er voor de ouderen uit Speuld en omliggende dorpen. De organisatie bezorgt deze mensen een fijne dag en zorgt ervoor dat er wat te doen is in hun eigen omgeving. ,,We zijn er voor mensen uit Speuld, Houtdorp, Leuvenum, Staverden en Drie. De groep bestaat uit een groot aantal trouwe mensen die variëren in de leeftijd van 70 tot 85 jaar. Deze mensen hebben een fijne tijd samen, maar zijn er ook echt voor elkaar, zie zien naar elkaar om", zo vertelt Nely Klarenbeek, voorzitter Speuld Plus.

SPEULDERBRINK Elke eerste woensdagmiddag van de maand vindt er een Speuld Plus-middag plaats in de Speulderbrink, de school in Speuld. Welzijn Ermelo ondersteunt de groep financieel en ze kunnen daar ook altijd terecht voor hulp en advies. Bijzonder is dat Speuld Plus geheel zelfstandig functioneert en dit ze ook goed af gaat. Elke bijeenkomst staat er een andere activiteit op het programma, zo hoeven ze niet ver weg om het toch gezellig te hebben. De activiteiten zijn op verzoek van de bewoners en worden uitgevoerd door voorzitter Nely Klarenbeek. ,,We bezoeken wel eens een zorgwinkel om dingen zoals scootmobielen en rollators uit te proberen of we gaan in gesprek met iemand van de Rabobank die uitleg geeft over digitaal betalen. Tussendoor spelen we gezamenlijk spelletjes zoals sjoelen of een geheugenspel." De laatste tijd is de groep er regelmatig samen op uit geweest, dit vinden de bezoekers geweldig omdat ze zoiets alleen niet snel doen.

Afgelopen woensdag was het tijd voor een uitje en ging de groep naar Zwartewaterland en Genemuiden. Na het verzamelen bij de school stapte de hele groep en een aantal vrijwilligers in de bus die al op de aanwezige mensen stond te wachten. ,,De reis gaat deze richting op omdat de burgemeester van Zwartewaterland, Eddy Bilder voormalig wethouder van de gemeente Ermelo is. Bilder ontving de groep bij het gemeentehuis in Genemuiden. Op het programma stond onder meer een bezoek aan een kerk in Genemuiden en het Oude Stadhuis van Genemuiden, waar de koffie en thee samen met een lekkernij klaarstond. Ook bracht de groep een bezoek aan de Firma Fuite, een bedrijf gericht op diervoeding. De bus reed door de polder terug zodat de groep onderweg de tulpen nog kon bekijken. ,,Dit is al een uitje op zich", zo stelt een van de ouderen over de tulpen. Ook mocht een ijsje onderweg niet ontbreken en zo kwam er uiteindelijk een einde aan een geslaagde dag.

LUSTRUM In september viert Speuld Plus haar eerste lustrum van vijf jaar. ,,Van tevoren hadden we niet kunnen bedenken dat ons idee zo'n toeloop zou nemen. De bezoekers zijn zeer trouw, ondanks dat was het voor ons een sprong in het diepe." De groep vrijwilligers ziet zeker een bestaansrecht voor Speuld Plus in de toekomst mede door het aantal trouwe bezoekers. Een van de bezoekers sprak: ,,Zo wil ik elke dag wel oud zijn!"