• Wijnand Kooijmans

Staatsbosbeheer wil kwaliteit Waschkolk verbeteren

NUNSPEET Staatsbosbeheer heeft een aantal vliegdennen rond de Waschkolk in Nunspeet verwijderd. Doel is om de kwaliteit van de heide in dit gebied te verbeteren. Door de groei van de dennen verdwijnt de heide die hieronder groeit. Terwijl Staatsbosbeheer graag het open karakter van het gebied behoudt.

In de Waschkolk werden vroeger eenmaal per jaar de schapen uit Elspeet en Vierhouten gewassen. Kort voor het scheren moest de wol van alle vuiligheid worden ontdaan. Lange tijd heeft het ven droog gestaan. In 2006 is door Staatsbosbeheer een leemlaag aangebracht waardoor het ven weer vol water staat. In de omgeving was vroeger ook een voetbalveld gevestigd en werd er gekampeerd door studenten.

Ook was het lang de omgeving waar de Nunspeetse Rij- en Jachtvereniging de buitenconcoursen hield. Een jaar lang behoorde onder andere koning Willem Alexander regelmatig tot de deelnemers. Nu prinses Beatrix was een vaste bezoeker. Het gebied leent zich bij uitstek voor wandelingen.

In Vierhouten herinnert de Waskolkweg nog aan het ven. Het vormde vroeger een toegangsweg naar het gebied dat grenst aan het Zandenbos in Nunspeet.