• Het team dat op weg gaat naar de uitdaging.

    Team de Zwaan

Team beklimt Alpe'Huzes als eerbetoon aan familielid

NUNSPEET Jan de Zwaan uit Hulshorst overleed anderhalf jaar geleden aan kanker. Voor negen familieleden is dat de aanleiding deel te nemen aan Alpe D'Huzes. Vier van hen stappen 7 juni op de fiets, de vijf anderen gaan lopend de berg op met de 21 bochten.

Wijnand Kooijmans

Het idee ontstond tijdens een samenzijn van de familie, zo zegt Bart Quick, een neef van de overleden Jan de Zwaan. Het initiatief lag in eerste instantie bij de zussen en broertjes van Jan. ,,Uiteindelijk heb ik besloten ook zelf mee te doen, al ben ik niet zo'n sportief type. Voor mij is het wel goed een beetje meer in beweging te zijn." Dat doet hij zelf voornamelijk door via spinning zich voor te bereiden op de tocht. ,,Zes keer zullen we niet halen, we hopen toch wel twee tot drie keer omhoog te gaan."

INSCHRIJFGELD Deelname betekent dat er per persoon 2.500 euro aan inschrijfgeld moet worden neergeteld. Totaal 22.500 euro, waarvan inmiddels rond de tienduizend euro bijeen is gebracht. Onder meer door verschillende acties op poten te zetten. Rond Sinterklaas werd speculaas verkocht, rond de jaarwisseling oliebollen. Daarnaast maakt de vrouw van Bart advocaat en het is bakken van appeltaarten een enorm succes. Ook werden door een zus van Jan klassenfoto's gemaakt om geld in te zamelen.

Inmiddels wordt ook geprobeerd sponsoren te werven voor de tocht. ,,De tocht is voor ons belangrijkMeer..", zo zegt Bart Quick. ,,Patiënten en hun dierbaren ervaren toch een groot gevoel van onmacht. Kanker beheerst het leven en is altijd aanwezig. Er tegen vechten lijkt zinloos. Het is dan fijn dat je door je sportief in te zetten toch de strijd tegen kanker kunt ondersteunen."

SPORTDAG Eén van de belangrijkste acties om aan het gestelde bedrag te komen is zaterdag 31 maart tussen 10 en 16 uur de Energy 4 Alp sportdag bij Energysport aan de Pascalweg in Nunspeet. Zij stellen hun accommodatie niet alleen gratis beschikbaar, ook de instructeurs werken kosteloos mee.

De sportschool grijpt het evenement aan om de sport 'Barre' te introduceren. Verder is erouder en kind judo, een boot run voor zowel volwassenen als kinderen, bodypump, een martial minds workshop waarin wordt geleerd om met agressie om te gaan en ook boogschieten is mogelijk. Dit laatste met medewerking van de handboogschietclub Prins Willem Alexander uit Hulshorst.

MARKT Daarnaast is er een markt waarop van alles valt te doen en te zien. Voor de kinderen komt er een springkussen. Ook is er kinderopvang wanneer ouderen mee willen doen aan een sportieve activiteit. Het inschrijfgeld bedraagt tien euro voor een uurtje sporten, kinderen betalen vijf euro. Ook is er een verloting.

TEAM Het team bestaat uit Hester, Gerrit, Desiree, Jenny, Marit en Dieke de Zwaan en Bart, Anne-Marie en Eline Quick. Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/teamdezwaan. Inschrijven voor de sportdag kan via: www.energy4alp.nl, waarbij geldt vol is vol.