• Persburo Dick van der Veen/BDUmedia

Toerisme Veluwe op stoom

VELUWE De Veluwe heeft vele mooie kanten. Wil ze de nummer één positie op de toeristische ranglijst als binnenlandse dagbestemming heroveren op de Noordzeekust dan is het leggen van kruisverbanden en het ontwikkelen van arrangementen één van de aanjagers.

door Dick van der Veen

Dit en een betere samenwerking tussen partijen, het bieden van ruimte aan bedrijven/vakantieparken die goed bezig zijn, maar ook het saneren van degene die stilstaan in ontwikkeling en het imago vervuilen. De nadruk op natuur maar mag het misschien een beetje spannender….Of daarbij de wolf in beeld moet komen is de vraag van de enkeling. Enkele honderden Veluwenaren debatteren op uitnodiging van der provincie over het thema ,Samen zetten we de Veluwe weer op één.' Na een aarzelend begin, geheel in de lijn van de volksaard, vliegen de suggesties over de tafel. Gastheer Dick van Hemmen geeft in Veluvine de aftrap. ,,Fietsen, wandelen en rust roepen ook het beeld op van een streek voor oude mensen en bezorgen een stoffig imago. Verbreding van de A28, de Floriade bij buurman Almere, Lelystad Airport en een rechtstreekse spoorverbinding met Schiphol kunnen ons verder helpen."

Internet

De slechte mobiele bereikbaarheid, het manco aan Wifi en G4-netwerk, is een hinderpaal. De regelgeving evenzeer. Voorbelden van ondernemers die langer dan zes jaar zitten te wachten op uitbreiding zijn voorhanden. Snel schakelen is er niet bij. Het eiland denken heerst. De situatie in Drenthe en Oost-Groningen is de verzamelde menigte een gruwel. Over het fenomeen toeristenbelasting zijn de meningen verdeeld. Ze moet in ieder geval ten goede komen aan het toerisme. Het bevaarbaar maken van het Apeldoorns kanaal stokt. Een pleidooi om daar vaart achter te zetten, de Veluwe als interessante plek voor congressen, aangepaste sluitingstijden Horeca, het zijn zo wat hartenkreten. De waterrijke kant van de regio zou so wie so wat meer reliëf kunnen krijgen. De opmerking dat bestuurders beducht zijn op hun eigen hachie en ondernemers aan hun zaak denken roept , Arnhemse' reactie op van de Statenleden, die met stapels ideeën het debat over de gebiedsopgave voor de Veluwe komend voorjaar kunnen aanscherpen. Een pluriforme Veluwe, die niet de Randstad moet willen na-apen in het organiseren van evenementen voor de massa, maar wel iets meer swingend mag zijn om de jeugd te trekken. Dan toch weer het succes van burlende herten. Tijdens deze sessie straalt de Veluwse gloed er van af. Is de Veluwenaar buiten de zaal ook doordrongen van het goud dat hij/zij in handen heeft? Restaurants doen nog te weinig met het promoten van streekproducten, cultuurhistorie, rijkelijk aanwezig, blijft onderbelicht in de werving. Onderhoud van de natuur is van belang, waarbij sociale werkvoorziening een rol kan spelen. De vraag waarom de Veluwe zoveel belangrijker moet zijn dan de kust doet het debat verstommen. De Veluwe is toch veel meer dan toerisme alleen? En daarmee schiet het debat uit de overdenking.

Foto: Grote belangstelling voor het Veluws toerisme in Veluvine.