• De toneelgroep Elspeet heeft veel zin de in uitvoeringen van 'Alles Kits'.

    Eric Kroes

Toneelgroep Elspeet verzorgt twee avonden komedie

ELSPEET Toneelgroep Elspeet heeft ook dit jaar een nieuw toneelstuk ingestudeerd. Met de alleszeggende titel 'Alles Kits' wordt dit jaar niet in het Kulturhus, maar in het Blanke Schot in Uddel de uitvoeringen gegeven op vrijdag 2 en zaterdag 3 maart. De zaal is vanaf 19.15 uur open en hiervoor worden geen kaarten in de voorverkoop verkocht, dus hopelijk wordt het geen 'vechten voor de deur'. Het toneelstuk brengt de negen toneelspelers, van schrijver Rolf Salomon, beide avonden om 20.00 uur volop in beweging.

Eric Kroes

'Alles kits' is een komedie in drie bedrijven die zich afspeelt in het huis van Hans en Francisca. Hun huwelijk is niet zo best en Hans verschuilt zich achter zijn krant om niet naar het gepraat van zijn vrouw Francisca te hoeven luisteren. Deze maakt op zekere dag op fantasievolle wijze misbruik van deze situatie. Ze verzwijgt voor Hans dat ze geld heeft gewonnen in een prijsvraag en vraagt hem pro forma of hij graag met haar op vakantie zou willen. Omdat hij, zoals Francisca al verwacht had, weer eens niet heeft geluisterd, gaat ze onder het voorwendsel naar de bruiloft van een ver familielid te moeten, met twee vriendinnen naar Griekenland.

Nu Francisca niet thuis is, maakt iedereen in de omgeving van het stel gebruik van de situatie dat het huis even vrij is voor een weekje. Deze situatie nodigt de hardhorende oma, haar vriend Gijs, die in het bejaardentehuis woont, uit om langs te komen. Een dergelijk idee heeft ook Piet, de vriend van Hans. Hij nodigt zijn internetkennis Barbara uit, om met haar in de woning van Hans een paar spannende uurtjes te beleven. De handboeien die Barbara bij zich heeft dienen echter niet voor wat Hans denkt. Echt spannend wordt het als de tante uit Griekenland op de stoep staat en aan begint te pappen met Gijs, de geliefde van oma. Opeens wordt het allemaal erg krap in de woning van Hans en Francisca. Als Francisca en haar beide vriendinnen eerder dan de bedoeling was uit Griekenland terugkeren is er verwarring alom.

BLANKE SCHOT De leden van toneelgroep Elspeet vinden het jammer dat de toneelavonden niet in Elspeet gehouden kunnen worden. Maar door de huidige problemen rondom de verhuur van het Kulturhus in Elspeet is de uitwijk naar het Blanke Schot in Uddel een uitstekende keuze. Dankzij en in goed overleg met de beheerster van het Blanke Schot heeft de Toneelgroep Elspeet nu een grote zaal met een perfect podium voor deze komedie.

Volgens de traditie van de toneelgroep mag ook een verloting niet ontbreken. Naast de vele rollen die op het podium te verdelen zijn kan de toneelgroep ook niet zonder de nodige ondersteuning.

Marrie Stoffer als regisseur en Mieke van den Hardenberg als souffleur zijn het hele toneelstuk scherp, maar komen niet in beeld. Ook de grime, verzorgd door Maison Jacques, is een bijna onzichtbare aanvulling. Decorbouwers Bert Mulder en Wim Drost hebben de aankleding van het podium tot in de kleinste puntjes verzorgd.