• Tweede van rechts de Superkampioen Gert Mouw.

    Erik Kroes

Topsport en discipline als een professional bij De Zwaluw

ELSPEET Bij Postduivenvereniging 'De Zwaluw' in Elspeet werden afgelopen week de prijzen verdeeld van het afgelopen seizoen. Gert Mouw werd zowel kampioen bij het Aangewezen als bij het Onaangewezen generaal kampioenschap waarmee hij de titel van Superkampioen dik verdiend heeft. Een mooie prestatie voor de uit Speuld afkomstige duivenliefhebber die dit seizoen voor het eerst lid is van PV 'De Zwaluw'.

Eric Kroes

Gert Mouw is echter al een doorgewinterde duivenliefhebber. Hij begon in 1981 met zijn hobby nadat een kennis hem daartoe aanmoedigde. Een paar jaar later werd Gert Mouw al voorzitter van de toenmalige duivenvereniging in Uddel. Dat hield hij 27 jaar vol waarna de vereniging in Uddel helaas moest worden opgedoekt vanwege de afnemende belangstelling. Gert Mouw: ,,Als je in Speuld woont, zit je precies op de scheiding van afdeling 7 en afdeling 8. Toen heb ik besloten om naar afdeling 7 te gaan en na vier jaar met de liefhebbers van Nijkerk, Putten en Ermelo mee te vliegen. Dit seizoen ben ik voor het eerst bij afdeling 8 aangesloten."

In de uitslagen komt Mouw telkens in de top drie naar voren en dat heeft de duivenliefhebber dan ook het kampioenschap gebracht. Zo won duivenliefhebber Mouw de disciplines Vitesse en Jonge duiven en werd in de Midfond, Dagfond, Overnachting en Natour allemaal tweede.

TOPSPORT Wie het over topsport heeft, heeft het ook over de duivenstal van Mouw. Mouw: ,,Het begint allemaal met huisvesting, voeding en verzorging. Daarnaast is het de kunst om de duiven te motiveren en te prikkelen. Daar zijn verschillende methodes voor zoals het weduwschap nest of klassiek weduwschap en zelfs het totale weduwschap voor zowel de doffers als duivinnen."

Ook de kwaliteit van de duif is belangrijk. De gezondheid en motivatie zijn zaken waar de duivenliefhebber zeker invloed op heeft. Mouw: ,,Mijn duivinnen vliegen beter dan mijn doffers en dat komt volgens mij door het voer dat ik gebruik. Mijn duivinnen zijn daar zeker gevoelig voor!" De vooruitgang met zijn duiven kan Gert Mouw meten door naar de snelheid te kijken. Deze snelheden nemen elk jaar toe en dat betekend dat je op de goede weg zit. Mouw: ,,Zo heeft iedere duivenliefhebber zijn eigen strategie met het doorkweken van de duiven en met het weduwschap of het voeren van de duiven. Ik zie het houden van duiven als een sport waar de duif in het weekend topsport bedrijft. Maar dat betekent ook dat we de duiven ook doordeweeks laten leven als een prof."

SPECIALISEREN Wie topduiven heeft zal hiermee ook moeten kweken. Dat is een vak apart volgens Mouw. Net als het specialiseren op een bepaalde afstand. Gert Mouw: ,,Dirk Pluim heeft zich gespecialiseerd in de Midfond en dat heeft de ervaren liefhebber een mooie prijs opgeleverd door als eerste te eindigen in Afdeling 8 van de Gelderse Overijsselse Unie. Een geweldige prestatie, daar mag Dirk echt trots op zijn!"