• De N310 tussen Stroe en Garderen.

    Jannes Bijlsma

Traject Stroe-Garderen-Uddel (N310) twee maanden dicht

GARDEREN/STROE De provincie Gelderland pakt vanaf eind deze maand de provinciale weg N310 tussen Stroe en Uddel aan. Met name rondom Garderen zullen de gevolgen van aanpassingen aan het wegdek en de omgeving van het traject te merken zijn. De weg is van maandag 24 september tot en met vrijdag 16 november dicht voor doorgaand verkeer. Gisteravond praatte de provincie Gelderland geïnteresseerden bij in Garderen over de aanpak van het traject, dat onder meer nieuw asfalt krijgt.

Jannes Bijlsma

Ter hoogte van sportpark De Westeneng in Garderen een zogenoemde ‘druppel' gerealiseerd op het wegdek, waarmee een langgekoesterde wens van Plaatselijk Belang Garderen in vervulling gaat. Fietsers en voetgangers kunnen hierdoor midden op de weg stoppen en goed uitkijken. Even verderop, ter hoogte van hotel Groot Heideborgh was al eerder zo’n druppel aangelegd. ,,Voor fietsers is dit een heel onoverzichtelijk punt en daardoor gevaarlijk. Het is heel goed dat die druppel er nu eindelijk gaat komen”, zegt Ton van Krevel, voorzitter van Plaatselijk Belang Garderen. ,,Het wordt er een stuk veiliger op.”

S-BOCHT Een andere belangrijke verandering ten opzichte van de huidige situatie, is dat er ongeveer vijftig bomen worden gekapt langs het traject. ,,Vanaf Gasterij Zondag tot aan Garderen staan veel bomen gevaarlijk dichtbij de weg. De provincie heeft beloofd dat er ruim tachtig bomen voor terug zullen komen, verder van de weg.” Van Krevel is ook blij met de aanpak van een scherpe S-Bocht aan de oostkant van Garderen. ,,Vroeger lag daar een doorgetrokken streep om het midden van de weg aan te geven. Er wordt daar veel afgesneden, ook omdat veel verkeer er harder rijdt dan toegestaan. Die streep verdween op een gegeven moment. Wij hebben de provincie gevraagd of die streep terug mag komen en die was daar positief over.”

NAVIGATIESYSTEMEN Waar Garderen al jaren naar snakt, maar waar de werkzaamheden nog niet in voorzien, is een oplossing voor de grote hoeveelheid zwaar vrachtverkeer dat het dorp dagelijks passeert. ,,Tijdens de werkzaamheden zal het lekker rustig worden in het dorp”, zegt Van Krevel. Het verkeer wordt de komende twee maanden omgeleid via de Apeldoornseweg (N344) en de Meervelderweg (N302). Plaatselijk Belang zou graag zien dat het verkeer ook na de werkzaamheden die route zou pakken. ,,Het liefst willen wij dat het doorgaande traject door het dorp verboden wordt voor vrachtverkeer. Helaas wil de provincie hier niet aan. Men is wel in overleg met bedrijven die navigatiesystemen bouwen, om te kijken of daar iets is te regelen om de voorkeursroute om Garderen heen te laten leiden. Het is afwachten wat daarvan het resultaat is."

Bij de op- en afrit van de A1 bij Stroe komen nieuwe verkeerslichten. De oude zijn vijftien jaar oud en aan vervanging toe. De provincie verwacht niet dat de weggebruikers hier veel van zullen merken. Het verkeer zal iets sneller worden doorgeleid, maar groot zal het verschil niet zijn.