• Gezellig even oefenen in de achtertuin bij de woning in Garderen.

    Picasa
  • De 13-tweeling Anke en Tessa Boeve uit Garderen op de hoogste trede van het podium.

Trampolinespringen als hobby

GARDEREN Ze werden geboren op 27 mei 2003 en vierden dus afgelopen vrijdag hun 13e verjaardag; de tweeling Anke en Tessa Boeve. Ze wonen in Garderen en beoefenen een bijzondere sport; trampolinespringen.

Inez van den Broek

Sinds 4 jaar beoefenen Anke en Tessa trampolinespringen. Daarmee traden ze in de voetsporen van hun 2 jaar oudere zus Audrie, die ook erg succesvol in deze sport. Anke en Tessa springen zowel individueel als synchroon. Op 18 mei waren ze voor wedstrijden in Duitsland, vanwege de 25e internationale Ostsee-Pokal in Sörup. Op de eerste dag hebben zowel Anke als Tessa gesprongen en kwamen ze beiden in de top 10 terecht.

Op dag twee, tijdens het synchroonspringen -wat ze tot nu toe altijd samen hebben gedaan, nooit met een andere partner- kwamen ze op nummer één te staan. Een gouden plak voor de twee zussen dus. Met maar liefst twee volle punten afstand tot de nummers twee.

De vereniging, Sparta uit Ermelo, doet al heel lang mee met dit kampioenschap en voor Anke en Tessa was dit de derde keer. ,,Vorig jaar tijdens synchroon werden we tweede en dit jaar dus eerste."

KRACHTTRAINING Anke en Tessa trainen vier keer per week drie uur bij Sparta. Elke keer een uur krachttraining, een uur lenigheidstraining en dan een uur (afgewisseld door anderen, dus niet continue) op de trampoline. Bovendien zijn ze door de selectie van Oranje Jong Talent gekomen en dat betekent ongeveer één keer per maand trainen in Alkmaar, Den Bosch of Heerenveen. ,,Ja, Epke Zonderland traint ook in Heerenveen", vult Maas-Hein Boeve, de vader van de tweeling aan. Zowel hij als zijn vrouw rijden dus met grote regelmaat door Nederland om de talenten naar de trainingen te brengen.

Maas-Hein: ,,Zondag mag mama mee naar Alkmaar, want papa heeft geen zin. Je moet dan er al vroeg heen en je hangt er de hele dag, want ze beginnen 's morgens. Dan heb je een pauze en dan moeten ze ook 's middags weer. En zondag is de Formule 1 op tv, dat scheelt ook. Dat is óók belangrijk." Het komt even kort aan bod dat topsport een dure hobby is, zoals elke ouder in een vergelijkbare situatie kan beamen. Turnpakjes, speciaal schoeisel, een wedstrijdtrampoline in de tuin thuis, alle autoritten. Maar ook deze ouders hebben het er graag voor over.

Uiterlijk lijken Anke en Tessa sprekend op elkaar. Op de vraag of ze ook verder op elkaar lijken, komen dezelfde antwoorden van beide meiden: ,,Ja, we hebben dezelfde vriendinnen en we vinden dezelfde vakken op school leuk. Andere hobbies dan trampolinespringen hebben we eigenlijk niet." Dus gaat het gesprek verder over trampolinespringen. ,,We zijn begonnen met een keer in week trainen, toen twee keer en drie keer en nu vier keer."

SPRONGEN Anke: ,,Wat het moeilijkste is met trampolinespringen zijn sommige sprongen die net weer een stapje verder gaan. Dan kun je wel even bang worden, maar als het dan lukt is dat weer over." Ze vertelt over een meisje wat haar nek gebroken heeft toen ze tijdens een wedstrijd trampolinespringen buiten het net terechtkwam en nu helemaal verlamd is.

Maar gelukkig hebben Anke en Tessa nooit iets gebroken of andere blessures opgelopen tijdens het springen. ,,Ja, ik weleens wat last gehad van mijn rug", aldus Tessa.

Nadelen van de sport trampolinespringen kennen de twee ook. ,,Het is best een gevaarlijke sport en het neemt natuurlijk wel veel tijd in beslag. Je moet het echt wel heel leuk vinden, anders doe je het niet." Vader Boeve sluit daarop aan. ,,Ze hebben het niet van hun vader meegekregen, dat sportieve. Daar sta ik voor in."

LEUKSTE Tessa geeft als eerste antwoord op de vraag wat het leukste tot nu toe was met trampolinespringen. ,,Het WK in Denemarken vorig jaar. Het is gewoon heel gezellig bij de club. Iedereen is eigenlijk vrienden van elkaar. We zijn nu met 12 in de groep, van de A-selectie van Sparta." De A-selectie bestaat uit twaalf leden, in leeftijd variërend van 9 tot 22 jaar.

Op de vraag of ze wel eens boos op elkaar zijn als de ander een fout maakt met wedstrijdspringen synchroon, komt direct een duidelijk antwoord. ,,Nee, je kunt daar toch niks aan doen?", klinkt het in koor.

In drie plaatsingswedstrijden hebben Tessa en Anke zich geplaatst voor het NK, wat eind juni plaats vindt. Dat geldt trouwens voor alle A- en B-springers van Sparta Ermelo, voor zowel individueel als synchroon springen. Ze hebben er zin in.