• Een blik op Plan Aardhuus dat nog altijd in ontwikkeling is. 

    Geurtje van den Hoek

Uddels Belang volop in actie

UDDEL De donderdag druk bezochte Openbare Vergadering van Uddels Belang (UB) stemde het bestuur tot grote tevredenheid. 

Geurtje van den Hoek

De uitbreiding van het aantal vliegbewegingen van en naar Lelystad Airport houdt de gemoederen flink bezig. Voor de Veluwe betekent dit veel meer laag overkomende vliegtuigen die uiteraard het nodige geluid zullen produceren. Voorzitter Evert-Jan van Egteren heeft zich goed ingelezen in de materie en is bij diverse gesprekken met de actievoerende dorpen geweest. Hij stelt teleurgesteld te zijn in de Provincie. ,,Ik heb diverse mensen bij de Provincie in de afgelopen tijd gesproken maar nooit is er gesproken over Lelystad. Het is ons, maar ook andere dorpen op de Veluwe nogal rauw op ons dak gevallen. Maar zoals ik nu kan inschatten lijkt het voor Uddel mee te vallen. We proberen met z'n allen de Veluwe als een mooi en stil natuurgebied te behouden maar met toenemend vliegverkeer is het maar de vraag in hoeverre dat gaat lukken. Wat ons betreft zou Groningen een betere optie zijn. Daar is veel ruimte maar weinig werkgelegenheid dus een mooie oplossing, maar dat idee lijkt ook alweer gepasseerd. We blijven het volgen, de gezamenlijke dorpen trekken hierin samen op."

 

DORPSVISIE Toen in 2007 de Dorpsvisie werd gepresenteerd was het duidelijk dat er nog wel wat te wensen viel. En er is in de laatste tien jaren dan ook veel gerealiseerd, met name in de woningbouw. Denk aan de Plannen Veluwte, Aardhuus en het bedrijventerrein wat inmiddels voor enkele ondernemers werkelijkheid geworden is. Het maken van de Dorpsvisie is zeker niet voor niets geweest.

Voor wat betreft het verblijfstoerisme is er ook wat in gang gezet, zoals het Klompenwandelpad dat zeer populair is onder wandelaars. De asfaltwegen in de bebouwde kom zullen uiterlijk 2019 helemaal beklinkerd zijn. Verkeersveiligheid vraagt nog wel wat aandacht, maar miasschien dat met de herinrichting van de N310 (Garderenseweg/Elspeterweg) hier wat kan veranderen, tegelijkertijd met de groenvoorziening die ook te wensen overlaat.

 

OVERLAST Er zou volgens Uddels Belang meer speelgelegenheid voor de kinderen moeten komen. En meer toezicht en handhaving op het gedrag van oudere kinderen. Met name de Prins Willem-Alexanderschool heeft last van kinderen die over de daken lopen. Dit kan lekkages veroorzaken en daar zit niemand op te wachten. Kinderen t/m 12 jaar mogen na schooltijd op het schoolplein maar dergelijk gedrag is niet toelaatbaar.

 

THOR De jeugd van de middelbare school laat veel sporen na in de vorm van afval, in en buiten het dorp en in de Vlindertuin alsmede bij het trapveldje en de supermarkt. Van Egteren: ,,Uddel is er klaar mee. Apeldoorn gaat Team THOR (Toezicht en Handhaving in de publieke Ruimte) inzetten. De eerste keer wordt er een waarschuwing gegeven, maar de tweede keer volgt een boete van meer dan honderd euro. Dus dat is niet mis!"

KENNISCENTRUM Vanuit de omgeving van Alpuro bestaat weerstand tegen de activiteiten, maar ,,UB is geen bemiddelaar", aldus Van Egteren. Er wordt aan gewerkt om geluidsoverlast binnen de normen te krijgen.

Onlangs is er een positieve informatieavond geweest voor omwonenden. Zij kregen informatie over het te bouwen Kenniscentrum over kalfsvleesproductie in Europa tegenover Alpuro.

OPROEP Uddels Belang doet nog wel een oproep om ideeën voor dorpsverfraaiing te mailen naar secretaris@uddelsbelang.nl