• Dethmer Jan van Heerde is op zevenjarige leeftijd begonnen met trompet spelen.

    Marit Hop

Van Heerde: 'Muziek is mijn leven en mijn passie'

UDDEL Van leraar tot logopedist en van voetbaltrainer tot muzieklerares, allemaal werken ze in het dagelijks leven met kinderen. Elke maand vertelt iemand zijn of haar verhaal. Deze keer is het de beurt aan Dethmer Jan van Heerde, hij is dirigent en muziekleraar bij muziekvereniging Juliana in Uddel.

Marit Hop

 

Al jaren is Dethmer Jan van Heerde een belangrijk gezicht bij muziekvereniging Juliana in Uddel. Hij dirigeert het fanfareorkest, het studieorkest en hij begeleidt leerlingen. ,,Muzikaliteit en dirigeren zit in m'n familie, zelf heb ik het van kleins af aan fantastisch gevonden. Ik hoorde de trompetten tijdens een optocht bij ons in Kampen en wist meteen dat ik dat ook graag wilde spelen", aldus Van Heerde. Op zijn vijfde is hij begonnen met het bespelen van de blokfluit, op zijn zevende over op de trompet en nooit meer gestopt met het maken van muziek. Dethmer Jan van Heerde kan muziek met recht zijn allergrootste passie noemen. Toen hij 15 was werd hij toegelaten tot het conservatorium en op zijn 17e begon hij al met dirigeren en lesgeven. Op zijn 26ste is hij afgestudeerd voor zijn Master of Conducting.

 

DIVERSITEIT Het leuke aan werken met kinderen vindt Van Heerde de diversiteit. ,,Het is heel leuk om te zien hoe verschillend kinderen zijn en hoe snel ze dingen leren. Als ze voor het eerst bij me op les komen dan kunnen ze nog niet zo veel, maar al snel zie je ze echt muziek maken. Het leuke is dat de jeugd juist in deze 'snelle' tijd van leven veel energie steekt in samen musiceren. Muziek is emotie overbrengen en contact maken, en dat geldt eigenlijk net zo goed voor volwassenen."

 

STUDEREN Van Heerde beschrijft Juliana Uddel als een gezellige, hardwerkende vereniging. ,,Juliana is een echte dorpsfanfare, er is veel jeugd en dat zorgt voor een goede balans in de vereniging. Het is fijn dat het zo goed loopt en het erg gezellig is, iedereen kan op elkaar rekenen." Nog jaren dirigeren en lesgeven ziet Van Heerde wel zitten. ,,Het blijft leuk, muziek is mijn leven en mijn grote passie. Vroeger was het vanzelfsprekend dat je een muziekinstrument ging beoefenen, tegenwoordig maakt de jeugd hun eigen keuzes. Ze zijn dan ook veel gemotiveerder om te studeren en daardoor zie je dat ze snel vooruitgang boeken."

Dirigent zijn voor het studiedorkest is anders dan voor het fanfareorkest. ,,De muziek die gespeeld wordt is natuurlijk makkelijker, maar je moet dingen vaker herhalen en meer moeite doen om de jeugd er bij te houden. De muzikaliteit is er zeker wel maar het samen spelen is soms nog een beetje lastig. Ik krijg er als dirigent ook veel energie van en het geduld om de jeugd te begeleiden is er zeker."

 

COMPONEREN ,,Als je ziet hoe ze met z'n allen een fantastisch jeugdconcert weten neer te zetten, dat is prachtig om te zien." Van Heerde componeerde voor dit concert zelf ook een muziekstuk en kreeg daar leuke reacties op, ook dat hoort bij die voldoening.