• Joke Grashuis en Elly Mulder zijn twee nieuwe vrijwilligster van T.I.P. Garderen.

    Inez van den Broek

Veel aanloop bij Molen De Hoop

GARDEREN Vorige week was het meivakantie en dat was te merken in molen De Hoop in Garderen. Zowel de molenaars - die op donderdagen en zaterdagen op de molen werken - als de informatrices van het Toeristisch Informatie Punt Garderen (T.I.P. Garderen) hadden veel aanloop. Terwijl buiten de zon volop scheen en de temperatuur opliep, was het in de molen met zijn dikke stenen muren koud. Maar daar kun je je op kleden, weten ook de nieuwe vrijwilligsters van T.I.P. Garderen: Elly Mulder (uit Stroe) en Joke Grashuis (Koudhoorn).

Inez van den Broek

Ze hebben er beiden zichtbaar plezier in om de vragen van de bezoekers te beantwoorden, (fiets)kaarten te verkopen en - sinds enkele dagen - de kaarten voor de kleedjesmarkten bij de kerk. Opvallend is dat ook mensen die in Garderen wonen de weg weten te vinden naar 'de winkel' van T.I.P. Garderen, voor een cadeautje, zoals verschillende streekproducten, of meel of pannenkoekmix, gemalen op de molen. Ook de recreatiekrant wordt veel gehaald als er weer een nieuwe uitgave binnengekomen is. En mensen uit Stroe verbaasden zich onlangs over de vele activiteiten die in de omgeving te doen zijn. Omdat T.I.P. Garderen graag nog wat vrijwilligers wil aantrekken, vertellen Mulder en Grashuis wat er zo leuk is aan het werk als informatrice (of informateur) voor toeristen en andere passanten.

TOERISTEN Mulder las via Welzijn Barneveld dat er vraag was naar meer informatrices voor T.I.P. Garderen en dat leek haar leuk werk. ,,De omgang met mensen vind ik leuk. De toeristen die voor informatie komen hebben vrij en zijn goedgehumeurd. Ik doe dit nu sinds een maand."

DIVERS ,,Ze zijn blij dat ze via ons informatie kunnen krijgen. En ik vind de winkel leuk ingericht, zo in de molen.", vult Grashuis - die vorige week startte - aan. Het valt meteen op hoe enthousiast de collega's samenwerken. Ze vullen elkaars reacties spontaan aan en geven gaandeweg even wat onlangs vergaarde informatie door aan elkaar. Mulder: ,,Het werk is heel divers. De één wil gewoon algemene informatie en de ander komt heel gericht met: 'We willen wandelen, ongeveer vijftien kilometer. Heeft u een route voor ons?'''

BUURTEN Mulder: ,,Voor mensen die interesse hebben in vrijwilligerswerk bij T.I.P. Garderen, is het wellicht een idee om gewoon eens te komen buurten om een indruk te krijgen van het werk. Het is inhoudelijk niet te ingewikkeld, als je Garderen en omgeving een beetje kent. Vragen naar winkelopeningstijden, fietskaarten, wandelroutes, enzovoort zijn zo te beantwoorden. En anders zoek je het even op, op de computer."

ACTIVITEITEN Grashuis en Mulder vertellen dat ze het leuk vinden dat er verschillende activiteiten worden ondernomen met de vrijwilligers van Go Barneveld (T.I.P. Garderen, Voorthuizen en Barneveld): bezoekjes aan de Hoge Veluwe, de Beeldentuin en andere attracties. ,,Je leert de bezienswaardigheden die je als toerist kunt bezoeken en activiteiten waaraan je kunt deelnemen beter kennen. En het contact met de collega's is ook fijn. Het is gewoon léuk om te doen'', aldus Grashuis en Mulder.