• Veluwse Klompentocht

Veluwse Klompentocht in Garderen viert lustrum

GARDEREN De klompentocht in Garderen op zaterdag 15 september gaat niet alleen over het lopen op klompen, maar ook om de mooie natuur rondom het dorp en de gezelligheid onder de mensen. De tocht is een echte traditie geworden en wordt nu al voor de vijfde keer door dezelfde echtparen georganiseerd. Gert en Hennie de Bruin zorgen er samen met Cees en Dikky van den Brink voor dat ook deze lustrumeditie weer in goede orde verloopt.

Door een grote rode klomp met logo en bijpassende kleding en klompen kan het niet missen, de organisatoren zijn er klaar voor. Elke derde zaterdag in september vindt in Garderen de Veluwse Klompentocht plaats. Zoals de naam al aangeeft kunnen deelnemers alleen meedoen als ze daadwerkelijk op klompen lopen. ,,Op klompen lopen is goed en gezond, eigenlijk zouden alle kinderen erop moeten leren lopen. De tocht is negen kilometer lang en dat is goed vol te houden, zelfs voor mensen die vrijwel nooit op klompen lopen", vult de organisatie elkaar aan.

ROUTE EN PRIJZEN De route is ieder jaar verschillend en gaat over heide, door bossen en akkers. Het gaat niet om wie het snelste loopt, maar om de sfeer en de natuur. Er worden prijzen uitgeloofd voor de mooiste klompen, mooist verklede man en de mooist verklede vrouw.

OUD HOLLANDSE MAALTIJD Om de sfeer van de klompentocht nog een beetje vast te houden wordt er in samenwerking met Ons Lagerhuys na afloop een Oudhollandse maaltijd gehouden. ,,De deelnemers die zich hebben ingeschreven via de site kunnen zich op de dag zelf melden bij Ons Lagerhuys waarna tocht begint bij de dorpspomp op de Putbrink. Omdat het eindpunt ook bij het restaurant is, is het fijn om daar met z'n allen na te praten en te eten. Het is leuk om te zien dat de meeste deelnemers zich ook aanmelden voor de maaltijd", laat Cees van den Brink weten. Bij de start krijgen de deelnemers koffie met cake, tussendoor is er een pauze met koffie en een versnapering en aansluitend de maaltijd.

WARM ONTHAAL De organisatie liep zelf jaren mee met een tocht in Nieuw-Milligen. ,,We hebben toen jarenlang gezegd dat we ook eens zoiets in Garderen zouden moeten doen. Dat kwam er steeds niet van totdat we vijf jaar geleden echt begonnen zijn." De deelnemers variëren van jong tot oud. De oudste deelnemer ooit was 84 jaar en er lopen ook veel kinderen mee. ,,Er is een jury aanwezig en die geeft prijzen weg voor de leukst versierde klompen, de mooiste groep en het mooiste echtpaar." De deelnemers worden warm onthaald op de rode loper. Voor het geval dat iemand de tocht echt niet volhoudt zal er een bezemwagen achter de deelnemers aanrijden en deze mensen meenemen.

AANMELDEN De organisatie hoopt ook dit jaar weer meer mensen te mogen ontvangen in Garderen. De deelnemers moeten zich via de website aanmelden en ontvangen daarbij ook korting op de deelnameprijs. Vanaf 09.30 uur zal de koffie klaarstaan en om 10.30 uur zal het startsein van de tocht te horen zijn. ,,In de afgelopen jaren is gebleken dat de deelnemers zich door een spatje regen niet uit het veld laten slaan. We hopen natuurlijk op een mooi september zonnetje, maar als het regent gaat de klompentocht gewoon door" aldus een enthousiaste Gert de Bruin.

Meer informatie op www.develuwseklompentocht.nl.