• Barry Wensink/BDUmedia

Vergunning houtwal op agrarische gronden ingetrokken

ELSPEET De eerder verleende vergunning voor de aanleg van een houtwal op agrarische gronden aan de Bosrand 105 in Elspeet wordt alsnog ingetrokken door het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

De aangevraagde houtwal bestaat uit drie delen. Een houtwal van 12 x 175 meter en één van 18 x 65 meter alsmede een vogelbosje van 8 x 20 meter. De houtwallen zouden worden opgebouwd met een kruid laag, een lage heesterlaag, een hoge heesterlaag met hakhout en een boomlaag. Het vogelbosje wordt opgebouwd met diverse lage en hoge heesters. Het college had de vergunning aanvankelijk verleend vanuit de gedachte dat het geen aantasting betekent van de open ruimte tussen dorp en bos.

Tegen de vergunning werden meerdere bezwaarschriften ingediend. De onafhankelijke commissie bezwaarschriften komt tot de conclusie dat de vergunning niet had mogen worden verleend. Hun oordeel is dat de houtwallen uiteindelijk dichtgroeien tot een dichte, ondoordringbare en niet transparante houtopstanden. Dit is in strijd met de toetsingscriteria zoals deze zijn opgesteld.

Het advies de bezwaren gegrond te verklaren en de vergunning in te trekken wordt overgenomen door het college.