• Marit Hop

Vierde editie van wandeltocht op klompen

GARDEREN De klompentocht in Garderen gaat niet alleen over het lopen op klompen maar ook om de mooie natuur rondom het dorp en de gezelligheid onder de mensen. De tocht is inmiddels een traditie en wordt nu al voor de vierde keer door dezelfde echtparen georganiseerd. Gert en Hennie de Bruin zorgen er samen met Cees en Dikky van den Brink voor dat ook deze editie weer in goede orde verloopt.

Marit Hop

 

Door een grote rode klomp met logo en bijpassende kleding en klompen kan het niet missen, de organisatoren zijn er klaar voor. Elke derde zaterdag in september is in Garderen een klompentocht. Zoals de naam al aangeeft kunnen deelnemers alleen meedoen als ze daadwerkelijk op klompen lopen. ,,Op klompen lopen is goed en gezond, eigenlijk zouden alle kinderen erop moeten leren lopen. De tocht is negen kilometer lang en dat is goed vol te houden, zelfs voor mensen die vrijwel nooit op klompen lopen", vult de organisatie elkaar aan. De route is ieder jaar verschillend en zelfs een klein tipje over de tocht van dit jaar wil de organisatie nog niet geven. De route gaat door heide, bossen en akkers.

MAALTIJD Om de sfeer van de klompentocht nog een beetje vast te houden wordt er in samenwerking met Ons Lagerhuys na afloop een Oudhollandse maaltijd gehouden. ,,De deelnemers die zich hebben ingeschreven via de site kunnen zich op de dag zelf melden bij Ons Lagerhuys waarna tocht begint op de Putbrink. Omdat het eindpunt ook bij het restaurant is, is het fijn om daar met z'n allen na te praten en te eten. Het is leuk om te zien dat de meeste deelnemers zich ook aan hebben gemeld voor de maaltijd", laat Cees van den Brink weten. Bij de start krijgen de deelnemers koffie met cake, tussendoor is er een pauze met koffie en een versnapering en aansluitend de maaltijd.

De organisatie liep zelf jaren mee met een tocht in Nieuw-Milligen. ,,We hebben toen jarenlang gezegd dat we ook eens zoiets in Garderen zouden moeten doen. Dat kwam er steeds niet van totdat we vier jaar geleden echt begonnen zijn." De deelnemers variëren van jong tot oud. De oudste deelnemer ooit was 84 jaar en er lopen ook veel kinderen mee. ,,Er is een jury aanwezig en die geeft prijzen weg voor de leukst versierde klompen, de mooiste groep en het mooiste echtpaar." De deelnemers worden warm onthaald op de rode loper. Voor het geval dat iemand de tocht echt niet volhoudt zal er een bezemwagen achter de deelnemers aanrijden en deze mensen meenemen.

AANMELDEN De organisatie hoopt ook dit jaar weer meer mensen te mogen ontvangen in Garderen. De deelnemers moeten zich via de site aanmelden en ontvangen daarbij ook korting op de deelnameprijs. Dit is omdat vooraf aanmelden zorgt voor een betere doorstroming op de dag zelf. Het gaat niet om wie het snelste loopt, maar om de sfeer, de natuur, en de mooist geklede mensen. Vanaf 09.30 uur zal de koffie klaarstaan en om 10.30 uur zal het startsein van de tocht te horen zijn. Ook bij slecht weer gaat de tocht door.

Meer informatie op www.klompentochtgarderen.nl.