• Vogelspotters en natuurliefhebbers uit heel Nederland gingen op ´jacht´ naar de Withals Vliegenvanger in Vierhouten.

    Loes van den Ingh

Vogelspotters massaal naar Vierhouten voor Withals Vliegenvanger

VIERHOUTEN Landelijke en regionale dagbladen Algemeen Dagblad en De Stentor, maar ook Hart van Nederland, besteedden er al aandacht aan: de Withals Vliegenvanger is gesignaleerd in Vierhouten. Voor vogelspotters en natuurliefhebbers uit heel Nederland en zelfs van over de grens reden om op ´jacht´ te gaan.

Loes van den Ingh

Een skeeler was de eerste die de in Nederland zeer zeldzame vogel op 't Frusselt spotte. Hij zag hem niet, maar hoorde zijn voor kenners kenmerkende zang. Na een post op waarneming.nl werd het nieuws breed opgepakt. De aandacht die dit vervolgens kreeg leidde tot een stroom van nieuwsgierigen, gewapend met camera's en telelenzen, richting Vierhouten.

VIERHOUTEN Van 's ochtends vroeg tot eind van de avond reden auto's af en aan. Dit tot verbazing van de bewoners van 't Frusselt. Aan de doodlopende weg in het buitengebied van Vierhouten is normaal gesproken niet of nauwelijks verkeer. Eigenlijk waren zij degenen die de Withals Vliegenvanger als eersten spotten, maar dan onbewust van het feit dat het om een in Nederland zeldzaam dier ging. Mw. J. den Boer: ,,Hij zit hier al een paar weken op 't tuinhek."

De heer Jh. van Steenis is van over de grens met Duitsland naar Vierhouten gekomen. Zijn telescoop op statief staat opgesteld bij de plek waar de vogel voor het laatst gezien is. Die laat zich nu niet zien, dus is er gelegenheid voor een paar vragen: Kunt u iets vertellen over de Withals Vliegenvanger?

,,Hij is ongeveer vijf jaar geleden voor het laatst in Nederland gezien. Normaal gesproken vind je hem in Zuidelijk Frankrijk, het zuiden van Duitsland en op de Balkan." Hoe komt hij dan in Nederland terecht? Van Steenis: ,,Waarschijnlijk als gevolg van een beetje stevige rugwind. Maar het is bijzonder en dat wilde ik graag zien." Zo bijzonder dat u er helemaal voor uit Duitsland komt? Van Steenis: ,,Zo ver is dat niet. Ik ga wel vaker op pad, ook door Europa om vogels te zien." Steenis sprak eerder een aantal andere liefhebbers: ,,Een van hen was op vakantie op Schiermonnikoog. Hij heeft zijn vakantie onderbroken en zit nu hier in een hotel. Gelukkig heeft hij de vogel gisteren gezien!"

Nu, na een kleine week neemt de belangstelling wat af en keert de rust terug. De bewoners van 't Frusselt maken al grappen over het vervolg: ,,Wie weet wat er gaat gebeuren als de vogel een vrouwtje vindt en gaat nestelen. Dan kunnen we hier touringcars verwachten!"