• Cliënt Jan Kroon werkt in de kwekerij en is medewerker van de onderhoudsploeg.

    De Stek

Voorjaarsmarkt bij tuingroep de Stek

VIERHOUTEN Tuingroep de Stek zet vrijdag 18 mei de deuren open voor belangstellenden. Na de kerstmarkt in december is het nu tijd voor planten: eenjarige- en vaste exemplaren. Bezoekers zijn welkom aan de Nunspeterweg 88 in Vierhouten om een kijkje te nemen in de kwekerij en de kas en een keuze te maken uit het aanbod. Een bezoekje is zonder meer de moeite waard.

Loes van den Ingh

Tuingroep de Stek is gevestigd in de Tuinkas, een voorziening voor werk- en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. De Tuinkas is onderdeel van de tak 'Werk en Begeleiding' van zorginstelling Philadelphia.

De cliënten van de tuingroep zijn graag buiten. Daar kunnen ze hun energie kwijt met het snoeien van bomen, grasmaaien, onkruid schoffelen en planten verzorgen. Ondertussen genieten ze van de zon … of de regen. Sommige cliënten houden van vastigheid en vinden een plekje in de kwekerij. Anderen houden van afwisseling en werken in de onderhoudsploeg. De groep is divers en bestaat uit mannen en vrouwen van verschillende leeftijden.

De Stek biedt ook stageplaatsen voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Leerlingen ontdekken tijdens hun stage waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden en vinden zo een opstap naar werk.

INKOMSTEN Caroline Nieuwmans werkt al 32 jaar in de zorg en is coördinerend begeleider van de Tuinkas en de Stek: ,,Bij de Stek bieden we werk en dagbesteding voor bewoners van Philadelphia, maar ook voor cliënten die thuis wonen. Met alle veranderingen in de zorg van de afgelopen jaren worden we steeds meer uitgedaagd om activiteiten aan te bieden die niet alleen bijdragen aan een prettige en nuttige tijdbesteding voor onze cliënten, maar ook inkomsten opleveren."

PRAKTIJK Hoe dat er in de praktijk uitziet? Nieuwmans: ,,Onze onderhoudsploeg doet het tuinonderhoud bij onder andere camping De Tol. Daarnaast werken we samen met een aantal kwekers en organiseren we de jaarlijkse voorjaars- en kerstmarkt. De markten worden bezocht door belangstellende familieleden van de cliënten, maar ook door mensen die nieuwsgierig zijn naar wat De Stek te bieden heeft. We zijn nu hard bezig om alles in orde te maken voor de aanstaande voorjaarsmarkt, waar we zowel eenjarige als vaste planten verkopen."

Voor wie een kijkje wil nemen bij De Stek of op zoek is naar mooie planten: De Stek is dagelijks geopend en nodigt belangstellenden van harte uit om een kijkje te komen nemen.

Tuingroep de Stek, Philadelphia, Nunspeterweg 88, Vierhouten.