• Gemeente Nunspeet
  • Het Verscholen Dorp in Vierhouten.

    Wijnand Kooijmans

Waarderingsteken voor Nunspeter Dick Baas

NUNSPEET Bij zijn afscheid als voorzitter van de Stichting Het Verscholen Dorp heeft Dick Baas uit Nunspeet het gemeentelijk waarderingsteken van de gemeente Nunspeet ontvangen. Het werd hem uitgereikt door burgemeester Breunis van de Weerd.

Wijnand Kooijmans

Dick Baas wordt als voorzitter opgevolgd door Dick van Hemmen, oud-burgemeester van de gemeente Nunspeet en voorzitter van de stichting Nunspeet uit de kunst. Baas was sinds 2004 voorzitter van de stichting welke als doel heeft de herinnering aan het onderduikerskamp in de bossen rond Vierhouten levend te houden. Baas blijft wel aan als bestuurslid en blijft ook de rondleidingen verzorgen en zijn historische kennis delen.

Baas speelt een belangrijke rol als verteller van de historie bij herdenkingen, zoals het Lancastermonument aan de Schaarweg in Elspeet en de Elspeet Memorial Tour. Momenteel is hij bezig aan het schrijven van een boek over de oorlogsjaren in de gemeente Nunspeet.

Het waarderingsteken is een beeldje in brons met een parel, een zilveren sierspeld en wordt slechts in bijzondere gevallen toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid. Het kan worden gezien als een soort ere-burgerschap van de gemeente Nunspeet. Naast zijn werk voor de stichting is Baas onder meer werkzaam als journalist.