• Ook dit jaar weer oude ambachten tijdens de Wilddagen.

    eigen foto
  • Eigen foto

Wilddagen in Vierhouten komen eraan

VIERHOUTEN In de afgelopen jaren maakte Vierhouten met de Wilddagen het gezegde 'Waar een klein dorp groot in kan zijn', helemaal waar. Wat bijna twintig jaar geleden op initiatief van de horeca in het dorp begon als 'een hapje en een drankje', groeide uit tot een jaarlijks evenement dat duizenden bezoekers trekt. Niet alleen uit de directe omgeving, maar uit het hele land.

Loes van den Ingh

De Wilddagen luiden de start van het wildseizoen in. De restaurants in Vierhouten staan bekend om hun wild op de menukaarten en presenteren in dit eerste weekend van oktober aan de bezoekers traditionele wildgerechten, maar ook nieuwe culinaire wild-lekkernijen. Het is een bekend fenomeen: wat start als een bescheiden viering bedoeld voor eigen inwoners van een dorp of stad groeit uit tot een evenement van formaat. In de omgeving kreeg bijvoorbeeld ook Elburg hier mee te maken: de jaarlijkse traditionele kerstmarkt in het centrum van het historische stadje werd zo populair dat deze bijna ten onder ging aan het eigen succes. Op de (over)grote toestroom van bezoekers waren dorp en organisatie niet berekend. Dat vroeg om bezinning en waar mogelijk een andere aanpak. De Wilddagen hebben eenzelfde ontwikkeling doorgemaakt.

Bas Tiemens is eigenaar van Hotel Vierhouten en sinds 2008 lid van 'Rondje Vierhouten'. In 2009 trad hij toe tot het bestuur van de vereniging die verantwoordelijk is voor de organisatie van de Wilddagen. Tiemens: ,,In 2017 zijn we goed gaan nadenken over hoe we het evenement in de toekomst in stand konden houden. De grote hoeveelheid bezoekers en de variëteit aan activiteiten waren een te grote belasting geworden voor het kleine dorp dat Vierhouten nu eenmaal is.
We kregen te maken met allerlei zaken waarvoor grotere evenementen een oplossing voor moeten organiseren: parkeren, veiligheid, toegankelijkheid van het dorp voor de eigen bewoners … De vereniging kwam tot de conclusie dat, als we de Wilddagen wilden blijven behouden, we pas op de plaats moesten maken."

MEERDERE LOCATIES Dit resulteerde in oktober 2017 in een 'aangepaste' versie van de Wilddagen. Tiemens: ,,We waren op dat moment eigenlijk nog niet uitgedacht over een nieuwe invulling, maar wilden niet een jaar overslaan." Nu, met het eerste weekend van oktober voor de deur zijn Rondje Vierhouten, de horeca, alle betrokken vrijwilligers en het dorp er klaar voor. Tiemens licht toe: ,,We organiseren de Wilddagen 2018 op een aantal locaties in Vierhouten. Deze locaties liggen dicht bij elkaar, waardoor bezoekers wel de sfeer van de gecombineerde activiteiten ervaren maar het dorp niet volledig afgesloten is.

De Wilddagen profiteren vanaf dit jaar maximaal van het in 2018 nieuw aangelegde parkeerterrein 'Het Ei' en het daaraan grenzende veld van voetbalvereniging 'Vierhouten '82." Tiemens: ,,Op Het Ei vinden de bezoekers 'De Beleverij': de horeca, de oude ambachten en de muziek. Er worden twee tenten geplaatst die de horecaondernemers en de bezoekers beschutting bieden in geval van minder goed weer. Als de zon schijnt blijven de tenten open."

Het nieuwe hybride voetbalveld biedt niet alleen plaats aan de roofvogelshow, maar ook aan een nieuwe attractie: laser-kleiduivenschieten. Een veilige en milieuvriendelijke manier om deze sport uit te oefenen.

STREEKMARKT Voor de organisatie van de streekmarkt werkt Rondje Vierhouten samen met 'Nunspeet Uit de Kunst'. Tiemens: ,,De markt is enorm populair onder de bezoekers. De organisatie van de verhuur van de kramen is ieder jaar weer een flinke klus. We zijn heel blij dat we dit in goede handen hebben kunnen geven aan Nunspeet Uit de Kunst." De streekmarkt is te vinden op De Ganzenakkers, bij Dorpshuis De Horsterhoek en op 't Frusselt (aan de kant van de Paasheuvel). Ook deze locaties grenzen aan Het Ei en het voetbalveld.

Tiemens: ,,Ondanks alle activiteiten blijft het dorp goed toegankelijk. Met uitzondering van de Ganzenakkers worden er geen wegen afgezet. Het dorp is tijdens de Wilddagen wel parkeer- en stopvrij, maar aan voldoende alternatieve parkeergelegenheid is gedacht: bezoekers kunnen parkeren bij de Paasheuvel en op twee terreinen beschikbaar gesteld door Eibert Lokhorst: achter de Paasheuvel en aan de Gortelseweg." Met deze nieuwe koers kijken Rondje Vierhouten en het dorp uit naar mooie en succesvolle Wilddagen 2018 en nog vele jaren daarna!