• Williene Klinck met haar nieuwste kookboek.

    Smakelijck

Williene Klinck brengt zevende boek in Smakelijckserie

PUTTEN De Puttense Williene Klinck heeft haar zevende kookboek gelanceerd in de Smakelijck-reeks: Puur Hollands. Williene, bekend doordat ze e-nummervrij en suikervrij kookt, voert lezers met Puur Hollands de Hollandse Kost met een twist.

Boeken maken, daar haalt Klinck het meeste voldoening uit. Eerder verschenen boeken zijn: Gezond & Gevarieerd, Groente, Zoet, Zomer en Winter en het Campingkookboek. Ideeën voor recepten borrelen regelmatig op. ,,Meestal loop ik al maanden met een bepaald thema in mijn hoofd rond. Eerder maakte ik al vier boeken met ingrediënten geïnspireerd op de seizoenen, nu wil ik boeken maken met pure ingrediënten."

NEDERLANDSE BOEREN ,,Wat daar ook bij komt kijken is dat veel mensen niet beseffen hoeveel producten er in de schappen liggen die uit het verre buitenland komen, terwijl in Nederland ook zoveel boeren zijn die producten verbouwen. Met dit boek wil ik lezers bewust maken van de ecologische voetstappen die ze kunnen zetten.” Een bijzondere plek in het boek wordt ingenomen door Nederlandse boeren, die elk een eigen verhaal over de producten die ze verbouwen of de dieren die ze houden te vertellen hebben. ,,Ik wilde de mensen achter de ingrediënten een gezicht geven.”

STREEKGERECHT Net als in de voorgaande boeken is Puur Hollands opgedeeld in ontbijt- lunch- hoofd- en nagerechten en tussendoortjes. ,,Van elke provincie heb ik een streekgerecht opgenomen met een leuke twist. Ik heb via mijn website Smakelijck.nl en mijn Facebookpagina een enorme schare volgers opgebouwd uit verschillende windstreken en bij verschillende mensen ben ik eens gaan inventariseren hoe zij bepaalde gerechten maakten, zoals de scholletjes van Urk. Die heb ik een eigen twist gegeven.”

RECEPTEN Van een rozijnenbrood, appelcake, gevulde courgette, zuurkool tot vanillevla en een salade met knolselderij, witlof en walnoten: Klinck heeft een gevarieerd kookboek op de markt gebracht. ,,Ik sta nog steeds elke dag in mijn keuken om met andere ingrediënten nieuw bedachte recepten uit te proberen. Voorheen gaf ik ook wat van die inspiratie aan restaurant Smakelijck in Putten, maar die samenwerking is in goed overleg opgezegd omdat zij een ander concept wilden gaan voeren. Hierdoor heb ik wel meer tijd om eigen ideeën uit te werken.”

PLUKTUIN Aan het einde van de reeks recepten is een overzicht te zien van pluktuinen in de diverse provincies zodat lezers zelf groenten en fruit van eigen bodem kunnen ervaren. Natuurlijk is Klinck in haar gedachten alweer bezig met een nieuw boek. ,,Ik zou graag in deze Puur-serie een boek willen maken waarbij mensen zelfs hun eigen kruidenmixen samenstellen, zodat ze geen pakjes of zakjes kruiden- of groentenmix meer hoeven te gebruiken.”

‘Smakelijck-Puur Hollands’ is voor 24,95 euro te bestellen op webshop.smakelijck.nl en te verkrijgen bij de plaatselijke boekhandel. Voor meer informatie: www.smakelijck.nl.