• ElspeetHistorie.nl

WOII en bevrijding in Elspeet

ELSPEET In 1940 kwamen de Duitsers ook in Elspeet. In de loop van de oorlog waren vele Duitse militairen gelegerd in Elspeet. Deze waren gelegerd in hotel de Zwaan maar ook hotel Mennorode en de Feijtahof werden door hen in gebruik genomen. Feitelijk wemelde het van de Duitse militairen in en rond Elspeet. Op een bevolkingsomvang van z'n duizend inwoners moet dat grote impact gehad hebben.

Eric Kroes

Jaarlijks wordt een aantal slachtoffers herdacht maar de daadwerkelijke impact op de bevolking van Elspeet is moeilijk uit te drukken. En dat betreft niet alleen de gebeurtenissen in Elspeet zelf maar ook de vreselijke berichten vanuit de omgeving van Elspeet zijn hierbij van grote invloed geweest. En toen was er de bevrijding en die uiteraard na jaren van angst, onzekerheid en verdriet met vreugde en uitbundige blijdschap gepaard ging, ook in Elspeet. Dat laatste is te zien op bijgevoegde foto waarop de vlaggen, onze nationale driekleur rood, wit en blauw wapperen vanuit de bovenramen, bij Van Meerveld en Van der Horst. Het was een werkelijk zonovergoten dag die woensdag 18 april 1945 en op 18 april aanstaande herdenkt Elspeet dat het 74 jaar geleden bevrijd is van de Duitse tirannie en terreur.

BIJEENKOMST En omdat Elspeet op 18 april 2019 herdenkt dat zij 74 jaar geleden bevrijd is, verzorgt ElspeetHistorie.nl een presentatie getiteld Elspeet in de Oorlog. Tijdens de bijeenkomst zullen de gebeurtenissen rondom Elspeet binnen een straal van zo'n 8 km worden getoond. De presentatie over Elspeet in de Oorlog vindt plaats in Boerderij de Koude Hoek, Kleine Kolonieweg 22 in Elspeet. De deuren van de zaal gaan om 19.30 uur open en van 20.00 tot ongeveer 22.30 uur is de presentatie waarin Elspeet Historie samen wil stil staan samen bij en over Elspeet & WOII, en de bevrijding. Een presentatie met een lach en een traan en wel op donderdag avond 18 april.

BEVRIJDING Waar het voor het zuiden van Nederland zo is dat zij dit jaar 75 jaar (jubileum) bevrijding vieren, is dit door de mislukte operatie Market Garden, voor boven de rivieren en ook voor Elspeet natuurlijk, pas een jaar later het geval. Ondanks dat de landing in Normandië (D-day) en de operatie Market Garden qua beleving 'ver' van de Elspeetse omgeving af plaatsvonden zijn er toch directe verbanden die relatie hebben met de verzetsactiviteiten in en rond Elspeet.