• Het team van de Vrienden van Garderen is deze zomer druk.

Zomer in Gelderland komt naar Garderen

GARDEREN De onlangs opgerichte Stichting Vrienden van Garderen is de laatste maanden erg druk. De paradecommissie heeft de dag voor het interview nog vergaderd. En één keer in de twee weken vergaderen ze met het hele team dat mee gaat doen aan 'Zomer in GLD'.

Inez van den Broek

Om reclame te maken voor dit spektakel gaat het team iets verkopen op de avondmarkt op 10 augustus. De opbrengst hiervan wordt, evenals de te winnen geldprijs van 'Zomer in GLD', gereserveerd voor het Dorpsfeest later.

Op 17 augustus komt Omroep GLD al vroeg in Garderen, om de hele dag verslag te doen vanuit ons dorp. ,,We beginnen 's ochtends bij molen De Hoop. We mochten zelf een plek uitkiezen wat Garderen goed in beeld brengt. Wij vonden de molen zo'n plek. Als team ontbijten we daar samen om kwart voor 9. Omroep GLD zoekt ook nog twee plekken uit die ze gaan filmen, om een beeld van het dorp te geven aan de kijkers", vertelt Hetty Bronkhorst. Teamcoach Janet Kruitbosch vult aan: ,,Om tien voor half 11 krijgen we dan de opdracht die we moeten gaan uitvoeren. Dat gebeurt op het plein achter De Rank. Het wordt dit jaar een soort toneelstukje. Dus we hebben zo'n anderhalf uur de tijd om het thema uit te werken en dan vanaf 12 uur kunnen we gaan bouwen aan het decor."

OPDRACHTEN Ook een paar andere opdrachten zijn al bekend. Er moet een teamlid gaan vlegelhangen. Dat gaat Wilgert Kok doen. Twee teamleden moeten ergens een foto van maken in het dorp. Die worden dan beoordeeld. Willie Mulderij: ,,Er komt een selfie-opdracht, waarbij zoveel mogelijk mensen uit Garderen een selfie moeten maken op een bepaalde plek in het dorp, die op de dag zelf op de radio bekendgemaakt wordt." ,,Die moet dan naar Omroep GLD geappt worden", laat Aalt Bronkhorst weten. ,,Dus handig als de mensen alvast de app van Omroep GLD op hun smartfoon zetten." Het team is al hecht, merk je aan dit soort aanvullingen op elkaars teksten.

Zangeres Ott (Oud-Garderense) komt het slotlied zingen wat bij Zomer in GLD als opdracht hoort.

Alle mensen die woensdag 17 augustus in Garderen zijn, worden verzocht om vanaf de vroege ochtend radio GLD aan te zetten, zodat alle Garderenen mee kunnen leven deze dag. Op het plein bij de kerk komt een springkussen en vanaf 16.00 uur worden er miniworkshops djembee gegeven. ,,Vanaf een uur of half drie is er een horecaterras geopend op het plein en een gratis kleedjesmarkt voor kinderen in de Mazenhofstraat (aanmelden via vriendenvangarderen@gmail.com). Vanaf dat moment kun je dus ook wat eten en drinken bij de toren van de Hervormde Kerk. Iedereen uit Garderen zou deze dag hier moeten eten", vindt Henk van Hunenstijn.

LIVE ,,Eigenlijk is dit al vast een klein dorpsfeest", wordt er hardop gedacht. ,,En natuurlijk is het heel belangrijk dat alle Garderenen - jong en oud - om 18.15 uur aanwezig zijn op het plein, zodat tijdens de live uitzending iedereen kan genieten van onze kunsten. Voor de ouderen worden stoelen geregeld, zodat iedereen de hele uitzending kan bijwonen. Zelf een stoel meenemen is natuurlijk voor iedereen een optie. Omdat we punten (lees: euro's) krijgen voor het aantal bezoekers nodigen we iedereen die aanwezig kan zijn uit. Ook de vele mensen die op de recreatieparken verblijven. Dus ben je recreatie-ondernemer: Neem je gasten mee!"