• Vrijwilligerscoördinator Bert Vos: ,,Zonder vrijwilligers geen Keiler.”

    Bert Vos

'Zonder vrijwilligers geen Keiler'

NUNSPEET Als op zaterdag 2 juni het startschot klinkt van de 23e editie van De Nunspeetse Keiler is er door de vrijwilligers al veel werk verzet. En ook op de dag zelf zijn bijna 200 vrijwilligers druk in de weer om alles in goede banen te leiden. Coördinator Bert Vos is blij met zijn vrijwilligers. ,,We kunnen niet zonder."

Jackie Laterveer

Bert Vos (50), in het dagelijks leven eigenaar van een slijterij en wijnhandel in Elburg, is voor het vierde jaar op rij vrijwilligerscoördinator van de Keiler. ,,Maar het is mijn tiende keer dat ik help bij de organisatie. Ik ben vrijwilliger geworden doordat ik lid werd van de Lions Club Nunspeet. Zij organiseren de Keiler. Als lid heb je automatisch een functie in de organisatie. Alle leden helpen mee met de voorbereiding en op de dag zelf heeft iedereen een eigen taak. Dat laatste rouleren we om de zoveel jaar."

SPORTFESTIJN Voor wie De Nunspeetse Keiler niet kent: het betreft een zeskampachtig sportfestijn waar tussen 15 behendigheidsproeven door, serieus gefietst en gelopen moet worden omdat elke seconde telt. Zo legt de wedstrijdklasse twee MTB-lussen af van gemiddeld 22 kilometer per lus, en twee looplussen van gemiddeld 9 kilometer per lus. Alles gaat op tijd. Streng en rechtvaardig bijgehouden door vrijwilligers. ,,Maar dat is niet het enige wat onze vrijwilligers doen. Ze zorgen onder meer voor het opbouwen en afbreken van de proeven, ze staan bij de spoorwegovergang en controleposten, ze helpen als verkeersregelaar of in de bediening 's avonds in Veluvine. De eersten beginnen 2 juni om vijf uur 's ochtends met het opbouwen van het marktplein, de laatsten doen om twaalf uur het licht uit als de feestavond is afgelopen."

Bert Vos koestert zijn vrijwilligers in de corridor. ,,Ik probeer ze zoveel mogelijk te verwennen. Ik zet ze tijdens de Keiler op een post die ze graag willen." Lachend: ,,Mijn moeder bakt altijd een heerlijke cake die ik samen met koffie en thee langs de posten breng. Of ik ga met water en ijs rond als het warm is. Op de fiets en scooter leg ik tijdens de Keiler wel vijftig kilometer af." Serieus: ,,We vragen de sporters ook altijd of ze de vrijwilligers willen groeten die ze onderweg tegenkomen. Als een soort van bedankje. Zij kunnen sporten omdat vrijwilligers dat mogelijk maken."

WENSEN Het elkaar een goedendag wensen sluit aan bij de doelstellingen van de Lions met de Keiler. ,,Het evenement is ook bedoeld om de saamhorigheid in Nunspeet te vergroten. Om mensen van diverse pluimage met elkaar in contact te brengen. Sport verbroedert immers. Daarbij steunen we met de opbrengst van de Keiler maatschappelijke doelen, veelal lokaal. Dat maakt de Keiler bijzonder. Zo hebben we stichting Grip op je leven gesteund en het Jeugdsportfonds in Nunspeet." De organisatie kan nog steeds vrijwilligers gebruiken. Zowel voor de hele dag als voor een bepaald dagdeel. Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken door een e-mail te sturen naar vrijwilligers@nunspeetsekeiler.nl.